2012-04-26 15:57:35• hírek • MTI

Új parkolási stratégiát érvényesítene Pozsony

A lakosság bevonásával készülő koncepció kidolgozásának megkezdését a már-már tarthatatlan parkolási helyzet tette indokolttá, s az új parkolási rend a jövő évben léphetne hatályba.

A szlovák fővárosban a parkolással járó gondok, közel másfél évtizede váltak égetővé. A problémák azóta folyamatosan súlyosabbá váltak, annál is inkább, mert ez idő alatt a város egyik vezetése sem tudott átfogó megoldást találni. A helyzetet jól érzékelteti, hogy jelenleg Pozsonyban egy parkolóhelyre csaknem két autó jut.

Pozsonyban jelenleg közel 150 ezer parkolóhely van, ezek közel fele nem kifejezetten parkolásra kijelölt állóhely. Ezzel szemben a fővárosban mintegy 210 ezer személygépkocsit tartanak nyilván. Becslések szerint tízezres nagyságrendben mozog azoknak a személygépkocsiknak a száma is, akiknek tulajdonosai ugyan hosszú távon a fővárosban élnek, ám mivel bejelentett lakhelyük nem itt van, autójukat sem itt tartják nyilván. A parkolási gondokat tovább fokozza, hogy minden munkanapon - a napi szinten ingázókkal - újabb mintegy 100 ezer személygépkocsi érkezik a városba.

Pozsony új parkolási stratégiájának megalkotása ugyan nem új ötlet, de csak mostanra jutott megvalósítás közeli szakaszba. A főváros által kidolgozott egyes elképzeléseket - a lakosság általi véleményezés és új ötletek keresése céljából - a honlapján tette közzé az önkormányzat. A város által nyilvánosságra hozott elképzelés egyik alappillére, hogy a város egyes kerületeiben az ott lakók úgynevezett rezidens kártyát kaphatnának egy viszonylag alacsony - egyelőre nem pontosított - összegért és annak alapján parkolhatnának. A nem pozsonyi lakosok, a több mint egy személygépkocsival rendelkezők és azok akik nem a saját kerületükben parkolnak, viszont már magasabb illetéket fizetnének a parkolásért.

Parkolás Pozsonyban

A város honlapján zajló felmérésből kiderült, hogy a véleményt mondók 80 százaléka támogatja a helyi lakosok rezidens kártyán alapuló parkolási előnyeinek bevezetését. A felmérésben részt vevők 60 százaléka azzal is egyetért, hogy a több személygépkocsival rendelkezők többet fizessenek a parkolásért.

A város weboldalán az új stratégia kapcsán folytatott nyilvános vitában április utolsó hetéig több mint kétezren kapcsolódtak be. Az új koncepcióhoz érkezett ötleteket a nyár folyamán véleményezik majd az önkormányzat szakértői. Az új parkolási rendszer első elemeit, Pozsony várhatóan a jövő év elejétől kezdi átültetni a gyakorlatba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: