2013-07-24 17:17:30• hírek • Póti Orsolya

Új otthonban dolgoznak a helyi kultúráért

A költözésről és a tervekről Nagy Orbán programfelelős igazgató tájékoztatta a Szatmár.ro-t.
A költözésről és a tervekről Nagy Orbán programfelelős igazgató tájékoztatta a Szatmár.ro-t.

Közel egy hónapja foglalta el új otthonát, a Rákóczi (Mihai Viteazul) utcai több mint száz éves ingatlant a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, közismertebb nevén Alkotóház. Az intézménynek noha még nincsenek előadótermei, de idővel ez a probléma is megoldódik - reméli a vezetőség.

A Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ munkatársai már januárban tudták: idén költözni kell. Az elmúlt fél év során a Megyei Tanács több olyan ingatlant is számításba vett, amely az intézmény új otthonaként szolgálna, végül a Rákóczi (Mihai Viteazul) utca 32 szám alatti épület mellett döntött a megyei önkormányzat.

„Az elmúlt évek alatt az ingatlanban számos intézmény működött, szakszervezetek vették használatba, több éven át népművészeti iskolaként funkcionált, az egyik épületrészében műterem is volt, majd a későbbiekben sajtóorgánumoknak adott otthont - emlékezett vissza Muhi Sándor helytörténész, aki megjegyezte: az épület több, mint száz éves lehet, stílusában pedig népies elemek keverednek.

Az Alkotóház vezetősége rendkívül elégedett az új otthonnal, hiszen a város központjában van, könnyen megközelíthető, és három hét alatt sikerült több irodahelyiséget is kialakítani, sőt egy kisebb stúdiótermet is berendeztek Petrica Muresan művészeti igazgató irányításával.

A Szatmár.ro-t Nagy Orbán programfelelős igazgató tájékoztatta arról, hogy hogyan zajlott a költözés, és milyen rendezvényekkel készülnek a központ munkatársai.

„Az irodahelyiségek felújítása nagy részben a Megyei Tanács támogatásával történt, azonban mi is kivettük a részt a munkából. Többek között ablaküveget cseréltünk, lefestettük az ablakkereteket, és kitakarítottuk az udvart, ami nem volt kis feladat. Hosszú ideig nem volt kapuja az épületnek, így az udvarban vertek tanyát a hajléktalanok; áldatlan állapotok uralkodtak itt, rengeteg szemetet gyűjtöttünk össze" - magyarázta Nagy.

Ugyan az intézménynek még nincsenek előadótermei, de a vezetőség reméli, hogy ez a probléma is meg fog oldódni. Addig is számos esemény vár lebonyolításra, és tervekben sincs hiány.

„Augusztus közepén kerül megrendezésre a Bükki (Oteloaia-i) Folklórfesztivál, ezután Markovits Rodionról és Széchenyi Istvánról emlékezünk meg, és sor kerül a Bogdándi Folklórfesztiválra is, amelynek szervezésben szabad kezet kaptam" - mondta el a programfelelős.

Nagy Orbántól megtudtuk, tervei között szerepel egy magyar népi zenekar létrehozása, azonban ehhez olyan fiatalokra lenne szükség, akik tudnak hegedűn, brácsán, nagybőgőn, vagy akár citerán játszani, és szívesen tagjai lennének egy ilyen jellegű együttesnek.

A programfelelős a jövőben olyan pályázatokra fektetné a hangsúlyt, amelyek révén fejleszthetnék a népzenei oktatást, népi viseleteket és hangszereket szerezhetnének be, illetve hagyományőrző csoportokat támogathatnának.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: