2015-05-07 21:45:51• hírek • MTI

Új oktatási törvény kidolgozása van folyamatban

Új oktatási törvény kidolgozása van folyamatban Romániában, az új jogszabály elkészülhet az év végéig - jelentette be csütörtökön Sorin Campeanu oktatási miniszter.

A tárcavezető az egyetemi hallgatók egyik érdekvédelmi szervezetével folytatott megbeszélést követően kijelentette, hogy a jelenlegi oktatási törvény további módosításának nincs értelme, hiszen készül az új.

Király András romániai oktatási államtitkár megerősítette az MTI-nek, hogy már régóta szó van egy új jogszabály kidolgozásáról, de a tervezetet még nem látta munkaváltozat formájában sem, és egyetlen bizottságban sem kezdődött el a vitája.

Az államtitkár szerint az új törvény kiterjed a közoktatásra és a felsőoktatásra is. Az MTI kérdésére, miszerint lesz-e ideje a Ponta-kormánynak elfogadtatni az új törvényt 2016-ig, elmondta: amennyiben a kabinet kitölti jövő év novemberéig a teljes mandátumát, és nem bukik meg a határidős parlamenti választás előtt, akkor lesz, hiszen a 2011-es törvény elfogadási folyamata is egy évig tartott.

2011-ben lépett hatályba Romániában a jelenlegi oktatási törvény, amely cikkelyeinek mintegy felét módosította a 2012-ben hatalomra került szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök vezette kormány.

Az oktatási miniszter azzal indokolta az új törvény szükségességét, hogy "kell egy olyan jogszabály, amely koherenciát biztosít más törvényi szabályozásokkal és a jogszabályon belüli cikkelyek között". A miniszter szerint az új törvény elfogadását széles körű társadalmi párbeszéd előzi meg. A politikus helytelenítette, hogy a jelenlegi jogszabályt a jobbközép Boc-kormány felelősségvállalással, vagyis parlamenti vita nélkül fogadta el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: