2018. szeptember. 25., kedd
Névnap:
2017-10-07 09:43:43• hírek • Agerpres.ro

Új módszert alkalmazó bankcsalókat fogtak el Kolozsváron

Bankcsalókat leplezett le a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) Kolozs megyei ügyosztálya. A Kolozs, Szilágy, Maros és Brassó megyében "tevékenykedő" csalók egy új módszert alkalmaztak: elhelyeztek egy összeget egy számlán, majd kihasználva az informatikai rendszer néhány másodperces késlekedését, szimultán felvették a pénzt a bankfiókban és egy pénzkiadó automatánál is. 

A DIICOT közleménye szerint Fekete Marczika István, Ioan Purcar és Sorin Purcar 2016-ban bűnszövetkezetet hozott létre, amelyhez később további három személy csatlakozott. Meggyőztek 34, többnyire szűkös anyagi körülmények között élő személyt, hogy - pénz fejében - nyissanak bankszámlát, majd miután ez megtörtént, elkérték tőlük a bankkártyát és a PIN-kódot. Még ugyanaznap hozzávetőlegesen 4.000 lejes összeget helyeztek el a számlán, majd a szervezet egyik tagja elkísérte a számla tulajdonosát a bank egy másik fiókjához, hogy felvegye a pénzt. A tulajdonos - kísérője utasítására - igényelte a banki alkalmazottól a 4.000 lejes összeg felvételét, és amint utóbbi elindította az eljárást, a kísérő ezt telefonon jelezte a bűnbanda egy másik tagjának, aki szimultán ugyanazon pénzintézet egyik bankautomatájából is kikérte az összeget. Így, kihasználva azt a néhány másodpercet, amíg az alkalmazott által elindított művelet információi eljutottak a bank szerveréhez, kétszer vették fel az összeget ugyanarról a számláról.

Az ügyészek szerint ezzel a módszerrel összesen 72.249 lejjel károsították meg a bankot.

A három gyanúsított ellen bűnszövetkezet létrehozása, folytatólagosan elkövetett informatikai csalás és informatikai rendszerekhez való törvénytelen hozzáférés miatt indult eljárás. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: