2009-08-24 14:47:28• hírek • Tóth Klarissz

Csontritkulás és a csontrendszer védelme

Az egészség megőrzése nem könnyű feladat. Természetesnek, magától értetődőnek tekintjük, ha egészségesek vagyunk, ám abban a pillanatban, amint valamilyen rendellenség lép fel, kétségbeesetten kutatjuk a kiváltó okokat és keressük a gyógyítási módszereket.

Nincs ez másként a csontritkulás kialakulásakor sem. Az életkor előrehaladtával a szervezet is változik, ebből adódóan a megbetegedések száma is nő. Az oszteoporózist, vagyis a csontritkulást korunk néma betegségének is nevezik. Mint minden betegség esetében, a szakértők nem győzik a megelőzés fontosságát hangsúlyozni. Valóságos népegészségügyi problémáról beszélhetünk. A csontrendszert leginkább károsító anyagok közzé elsősorban a kólát, az alkoholt valamint a cigarettát sorolják.

Annak ellenére, hogy a nők esetében valamivel gyakoribb megbetegedésnek számít, de a férfiak esetében a rendszeres alkoholfogyasztás valamint a napi 8-10 szálnál több cigaretta elszívása is csontritkuláshoz vezet. Számos kísérlet kimutatta, hogy a napi szinten elfogyasztott nagy mennyiségű kóla szintén csontritkuláshoz vezet. Ez azért lehetséges, mivel a kóla meglehetősen magas foszfortartalommal rendelkezik, a szervezetbe kerülve pedig negatív hatással van a csont- és kalciumanyagcserére. A magas foszformennyiséget szervezetünk oly módon próbálja ellensúlyozni, hogy a csontokból nagy mennyiségű kalciumot von ki. Kevesen tudják, hogy hosszútávon a húsmentes étrend is csontritkulás kialakulásához vezethet, ezért a vegetáriánusoknak fokozottabban kell figyelniük a napi kalciumutánpótlásra.

Egyszerű megelőzési módszerek

Elsődleges tényező a táplálkozás: a szervezet kalciumszintjének emelését a megfelelő táplálékok bevitelével érhetjük el. A legalapvetőbb kalciumforrás a tej valamint a különféle tejtermékek. Aki nem szereti a tejet, fogyasszon sajtot, mivel a sajtoknak kifejezetten nagy a kalciumtartalma. A tejfogyasztással is jobb csínján bánni, zsírtartalma miatt napi fél liternél ne igyunk többet. Aki allergiás vagy nem szereti a tejtermékeket, annak a kalciumot mesterséges formában kell a szervezetének biztosítani, ami lehet tabletta vagy pezsgőtabletta is. Kevesen tudják, hogy a kalciumos készítményeket nem étkezést követően, hanem mindig éhgyomorra kell bevenni, mivel csak ily módon hatásosak. A táplálkozáson kívül elengedhetetlen heti két alkalommal, legkevesebb 45 percnyi testedzés, mivel ezzel megelőzhetjük az oszteoporózis kialakulását. Szakorvosok állítása szerint a leghatékonyabb a kerékpározás, a kocogás, de bármelyik torna megfelelő, a lényeg a rendszeres sportolás.

A napi optimális kalciumbevitel nők és férfiak, fiatalok és idősek között kisebb-nagyobb eltérést mutat. A WHO javaslata szerint a napi optimális kalcium-szükséglet a következő: szoptatós kismamáknak, 50 év alatti nőknek és férfiaknak 1000 milligramm, 65 feletti nők és férfiak esetében 1300 milligramm, a terhesség utolsó három hónapjában 1200 milligramm, menopauza idejében lévő nőknek akár 1500 milligramm, míg 10 és 18 év közötti fiataloknak 1100 milligramm kalciumra van szükségük.


A legalapvetőbb kalciumforrás a tej valamint a különféle tejtermékek

A legalapvetőbb kalciumforrás a tej valamint a különféle tejtermékek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: