2011-09-02 19:56:26• hírek • Kocsis Zoltán

Pénz van, de a minisztérium nem enged fizetni

Jelen pillanatban úgy áll a helyzet, hogy Szatmárnémeti valamennyi közalkalmazottja fizetés nélkül marad az év utolsó három hónapjában. Na nem azért, mintha a polgármesteri hivatalnak nem lenne pénze fizetni. Az az abszurd helyzet állt ugyanis elő, hogy a hivatalt nem engedik fizetni! Méghozzá a pénzügyminisztérium!

Amennyire hihetetlen a helyzet, épp annyira valós. A hónapokig tartó levelezgetést megunva Ilyés Gyula polgármester csütörtökön Bukarestben személyesen tárgyalt Gheorghe Ialomiteanu pénzügyminiszterrel.

"Egy olyan hihetetlen helyzet alakult ki, amilyenre még nem volt példa azóta, hogy 1992-ben kialakultak a modern polgármesteri hivatalok Romániában! Van ugyan pénzünk, de nem engedik, hogy fizessünk", mondta felháborodottan Ilyés Gyula a szatmár.ro megkeresésére.

A polgármester elmagyarázta, hogy a város költségvetésében hiába van elkülönítve a megfelelő összeg a közintézmények alkalmazottainak kifizetésére, jelen helyzet szerint mégsem kaphatnak fizetést október után. Az év elején  ugyanis a minisztérium minden polgármesteri hivatal számára megszabta, hogy ebben az évben mennyit költhet fizetésekre. Ez a szám pedig Szatmárnémeti esetében csak októberig elég.

"Nem tudom, mi alapján határozták meg ezt az összeget esetünkben, de az biztos, hogy ez hatalmas felelőtlenség volt", dühöngött Ilyés. "Szatmárnémeti esetében a 80%-át ítélték csak meg annak, amire szükség ven. Pedig mind  a közalkalmazottak számát, mind azok fizetését a törvény határozza meg, tehát nem arról van szó, hogy mi túlságosan nagy apparátust alkalmaznánk", folytatta a polgármester.

A város első embere szerint jelen helyzetben októbertől kezdve a költségvetési intézmények, többek között a színház, a filharmónia, a helyi rendőrség, a polgármesteri hivatal alkalmazottai, nem kaphatnak fizetést. "Kiváncsi lennék, hogy ki dolgozik három hónapig fizetés nélkül. Érthetetlen és felelőtlen ez a helyzet - el van különítve a pénz, de nem engedik, hogy kifizessük", magyarázta Ilyés.

Nem Szatmárnémeti az egyedüli város, amelyik ilyen cipőben jár, mondta a polgármester,  és vannak olyan önkormányzatok is, amelyek viszont többet fizethetnek ki, mint amire szükségük van...

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: