2011-09-14 12:39:22• hírek • mti

Új minisztérium jöhet létre

Románia rendkívül alacsony mértékben volt képes eddig felhasználni a rendelkezésre álló uniós pénzeket. Boc ezen változtatna javaslatával.
Románia rendkívül alacsony mértékben volt képes eddig felhasználni a rendelkezésre álló uniós pénzeket. Boc ezen változtatna javaslatával.

Új minisztériumot készül létrehozni az uniós pénzek hatékonyabb lehívása érdekében a román kormány, erre azonban a parlamentnek kell még rábólintania, miközben az ellenzék határozottan elutasítja a szerinte "kirakatnak" szánt tárcát.

Emil Boc kormányfő szerdán elküldte a parlamentnek a kormánykoalíció arra vonatkozó javaslatát, hogy Leonard Orban jelenlegi államfői tanácsos, a többnyelvűségért felelős volt EU-biztos vezesse az Európai Alapok Lehívását Koordináló Minisztériumot.

Az új tárca fő feladata az uniós alapok lehívása és az európai ügyek kezelése lenne. Az Adevarul című napilap szerdán azt írta, hogy az új tárca kettős feladatot lát majd el. Az egyik az európai tisztségviselőkkel való kapcsolat folyamatos ápolása, a másik pedig az európai alapok lehívásában érintett minisztériumok közötti koordináció lesz.

A lap szerint az új intézmény létrehozását az indokolja, hogy Románia rendkívül alacsony mértékben volt képes eddig felhasználni a rendelkezésre álló uniós pénzeket. A leggyengébben teljesítő az Anca Boagiu vezette szállítási minisztérium, amely mindössze 2,84 százalékos arányban volt képes lehívni az EU-alapokat. A Traian Igas irányítása alatt álló belügyminisztérium esetében ez az arány 8,18. A Borbély László vezette környezetvédelmi minisztérium a lap szerint 10,64 százalékos hatékonyságot könyvelhet el.

A Ziarul Financiar című pénzügyi-üzleti napilap szerdán emlékeztetett arra, hogy Románia csaknem öt éve az Európai Unió tagja, ez idő alatt ténylegesen csak egymilliárd eurót kapott kézhez az integrációs szervezettől. Vagyis a 2007 és 2013 közötti költségvetési időszakra Románia számára rendelkezésre bocsátott 19,6 millió eurónak mindössze 5 százalékát sikerült ténylegesen megszereznie.

A parlamentnek azért kell döntenie az új minisztérium létrehozásáról, mert ezáltal megváltozik a kormánystruktúra. Az ellenzéki alakulatok viszont már jelezték, hogy Leonard Orban kinevezése ellen fognak szavazni.

Victor Ponta szociáldemokrata pártelnök sürgette azoknak a minisztereknek a megbüntetését, akik miatt kudarcossá vált az uniós alapok lehívása. Ponta a fejlesztési, a belügyi, valamint a munkaügyi minisztert nevezte meg fő felelősnek. Úgy vélte: egy újabb miniszter kinevezésének csak az lehet a célja, hogy "eltussolja a többiek vétkeit". A szociáldemokrata vezető úgy véli: Orban személyében csupán egy "kirakatminiszterről" lenne szó.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: