2010-06-24 18:29:41• hírek • Szatmar.ro

Új magyar nyelvű utcanévtáblák

A városi tanács mai ülésén a vezetők elfogadtak egy olyan határozatot, amely hét utcának a hivatalos elnevezéséről szólt, amin immár magyar nyelv is helyt kapott.

Nagy örömmel fogadta a helyi magyar lakosság, hogy az egykori Béke teret (Pacii) új utcanévvel és ezzel együtt új névtáblával is ellátták a múlt hónapban. A Jean Calvinról elnevezett útszakasz táblájára májusban a magyar jelzés is felkerült.
A városi RMDSZ frakciója fontosnak tartották, hogy a városi tanács csütörtöki ülésére olyan határozatot terjesszenek elő, amelynek értelmében az új utcanévtáblákon magyar nyelven is szerepelnek az elnevezések. A román tanácsosok, bár eddig ódzkodtak a hasonló megvalósításoktól, ezennel mégis egyhangúlag elfogadták ezt. Ennek minden bizonnyal köze volt ahhoz is, hogy a jelenleg elnevezett hét utca nem személyneveket visel, hanem olyanokat, ami senkit nem sérthet, nyilatkozta portálunknak Szatmárnémeti alpolgármestere, Kereskényi Gábor.

A város három övezetében található utcák közül egy az Udvari út, kettő a Hegyi út és a maradék négy utca a Nagyrét környékén helyezkedik el. Olyan neveket kaptak ezek, mint a Betyár utca, Rigó utca, Bodza utca, Mező utca, Kertész utca, Kaptár utca, Kalász utca. Jelképes fontossága van a mai győzelemnek, mondta az alpolgármester, hiszen az egyhangú pozitív szavazásra a későbbiekben más utcanevek esetében is hivatkozhatnak.

A politikus elmondta, az RMDSZ-en belül is többféle nézet van a táblákat illetően. Egyesek a régi megnevezéseket szeretnék látni, mások olyan táblák kihelyezését látják megvalósíthatónak, amelyen a történelmi utcák neveit tüntetnék fel, ezek első elnevezésétől a napjainkban használtig, mintegy visszatekintésként a múltba. Ennek viszont negatív vonzata is van, hiszen egyes utcák olyan negatív kicsengésű személyiségekről is el voltak nevezve a történelem folyamán, mint például Hitler.

Egy másik nézet az, hogy a személynevek esetében a mögé helyezett „utca" szó jelezné ennek magyar változatát, amit pedig le lehet fordítani anyanyelvünkre, az ebben a formában jelenne meg. Így például a „strada Toamnei", az Ősz utca nevet viselné. Az RMDSZ egy olyan frakcióülést tervez a közeljövőben, amin az utcanévtáblák problémáját vitatnák meg, és igyekeznének egy olyan határozattervezetet indítványozni, amely nagy eséllyel átjuthatna a román városatyák döntéshozásán is, illetve a magyarság számára is megfelelő.




Az új utcanévtáblák immár magyar nyelvűek is


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: