2014-07-03 21:08:15• hírek • MTI

Új liberális pártot alapít Calin Popescu Tariceanu

Liberális Reform Párt (PLR) néven új politikai alakulat létrehozását jelentette be Calin Popescu Tariceanu, a bukaresti szenátus elnöke, volt román miniszterelnök csütörtökön.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) korábbi vezetője szerint a PLR lesz a szabadelvű eszmék legfontosabb képviselője Romániában, miután a februárban ellenzékbe vonult PNL júniusi tisztújító kongresszusán a jobbközép Demokrata Liberális Párttal (PDL) való egyesülésről döntött és felvételét kérte az Európai Néppártba.

Tariceanut a korábbi, Victor Ponta vezette szociálliberális kormány több volt minisztere, Daniel Chitoiu a gazdasági, Daniel Barbu a kulturális, Ovidiu Silaghi a közlekedési, Radu Stroe a belügyi tárca egykori vezetője, illetve a PNL 21 törvényhozója követi az új pártba.

Tariceanu azt is bejelentette, hogy indul a novemberi államfőválasztáson. Kifejtette: Romániának olyan államfőre van szüksége, aki érti az ország gazdasági helyzetét és képes társadalmi összhangot teremteni. "Nem az állam, hanem a polgárok elnökét kell megválasszuk" - szögezte le Tariceanu.

A politikus februárban fordult szembe volt pártja vezetőivel, amikor azok a kormányból való kilépésről döntöttek. Tariceanu azzal érvelt, hogy 2012-ben a liberálisok és szociáldemokraták a közös kormányzásra kaptak kétharmados felhatalmazást. A közismert liberális politikust Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő is támogatta, a szociáldemokraták pedig Tariceanut választották meg a szenátus élére, miután Crin Antonescu akkori PNL-elnök lemondott házelnöki tisztségéről.

Tariceanu a PNL egyik alapító tagja, 2004 és 2009 között a párt elnöke, 2004 és 2008 között Románia miniszterelnöke volt. Román médiaértesülések szerint a PLR július végén tartja alapító kongresszusát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: