2012-11-30 13:11:30• hírek • x

Új lendület az oktatásban is

A következő években kerül sor az új oktatási törvény alkalmazására, ahhoz, hogy a magyar kisebbség ezen a területen se szenvedjen hiányt és érdekei ne szoruljanak háttérbe, fontos, hogy erős magyar képviselet legyen jelen a parlamentben - mondta el Kereskényi Gábor, a Szatmár Megyei RMDSZ 5-ös egyéni választói körzet parlamenti képviselőjelöltje, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke.


Szatmárnémeti egykori alpolgármestereként az oktatási hálózatáért is felelt. Melyek a legfontosabb eredmények, melyeket sikerült ezen a téren elérni?

A magyar közösség számára legfontosabb problémák megoldása közé tartozik a Kölcsey Ferenc Főgimnázium épületgondjainak rendezése. Emellett sikerült elérnünk, hogy a magyar osztályokkal rendelkező tanintézmények döntő többségében magyar igazgató vagy aligazgató legyen jelen az iskola vezetésében. Ugyanakkor egy fontos megvalósítás az is, hogy a Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont mellett immár a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban és a Református Gimnáziumban is óvodai szinttől tizenkettedik osztályig működik az oktatás.

Az RMDSZ négy évvel ezelőtti programjában egyik fő céljaként tűzte ki az új oktatási törvény elfogadását és benne a romániai magyarság szempontjainak érvényesítését. A következő évek feladata az új oktatási törvény következetes alkalmazása lesz. Miért tartja fontosnak, hogy ebben a folyamatban az RMDSZ politikusai is részt vegyenek?

- A törvény az RMDSZ részvételével és nagymértékű befolyásával született meg, éppen ezért fontos, hogy az elkövetkezendő években is az RMDSZ szakemberei, politikusai is jelen legyenek ezen törvény gyakorlatba ültetésekor, hogy azt országos, megyei és helyi szinten is megfelelően, a magyarság érdekeit is érvényben tartva alkalmazzák.

Milyen következményei vannak a decentralizációnak az oktatás terén?


- A decentralizáció kiterjesztése által az önkormányzatok iskolafenntartókká váltak. Mivel Szatmár megyében a helyhatósági választások során az RMDSZ elvesztette a megye és Szatmárnémeti vezetését is, ahhoz, hogy anyanyelvi oktatásunkat támogatni tudjuk és ne veszítsük el eddig megszerzett jogainkat, jelen kell lennünk a parlamentben. Jelenlétünkkel ugyanakkor segíteni tudjuk a helyi polgármestereink, alpolgármestereink munkáját is. A következő időszakban is a Szövetség feladata lesz figyelemmel követni mind országos, mind helyi szinten azokat a döntéseket, mely közösségünk tagjainak tanulási érdekeit érintik, és minden egyes magyarellenes megnyilvánulás és döntés ellen fel kell lépnünk.

A Szövetség programja a szakoktatás és a munkaerő-piaci igényekhez igazodó oktatásra is kitér. Ön szerint miért fontos ezeket szem előtt tartani?

- Az új oktatási törvény ismét engedélyezi a szakiskolák létesítését, éppen ezért fontos a hiányokat pótolni és egyre több szakintézményt létrehozni, annak érdekében, hogy a magyarság is versenyképes legyen. Nagy szükség lenne például ismét mezőgazdasági és környezetvédelmi szakemberek képzésére. Mindemellett egy olyan oktatási rendszert kell létrehozni, mely a munkaerő-piaci igényekhez igazodik, elkerülve ezáltal a munkanélküliség növekedését.

Az RMDSZ mindig nagy hangsúlyt fektetett az anyanyelvi oktatásra, annak támogatására és kiterjesztésére. Melyek az Ön szerint fontos célkitűzések ezen a téren?

- Az RMDSZ egyik legfőbb célja, hogy egyetlen magyar tanuló se szoruljon rá más tannyelvű iskolákba járni, legyen lehetősége mindenkinek anyanyelvén tanulni és fejlődni. Ehhez azonban az iskolahálózatok kifejlesztése mellett egy jól működő szorványkollégium-rendszerre is szükség van. A Szövetség eddig is sikeresen működött együtt ezen tekintetben különböző egyházakkal és civilszervezetekkel. Ezeket a kapcsolatokat továbbra is ápoljuk, emellett pedig a szorványkollégiumok működéséhez szükséges infrastruktúra kifejlesztése is a jövőbeli tervek között szerepel.

Nem hanyagolható el ugyanakkor a magyar tannyelvű felsőoktatás kérdése sem. Az RMDSZ továbbra is feladatának tekinti az önálló állami, magyar tannyelvű egyetem létrehozását, melynek keretén belül olyan képzések megszervezésére is sor kerül, melyek manapság az identitásőrzés alapjait képezik és melyek elengedhetetlenek a magyar közösség fejlődéséhez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: