2010-04-27 17:40:35• hírek • Szatmar.ro

Új község a megyében

A XV. században még Rákos néven ismert Partiumi település előbb a Móricz, majd a Báthory, a későbbiekben pedig több magyar család birtokában is volt.

Az eddig Avasújvároshoz tartozó Ráksa különválásának körülményeiről kérdeztük Szatmár Megye Tanácsának elnökét, Csehi Árpád Szabolcsot. Ráksa különválásának kezdeményezése még a 2000-es évek elejére nyúlik vissza - mondta az elnök. Ennek előfeltétele olyan intézményrendszer létrehozása volt, mint a polgármesteri hivatal, illetve a rendőrség.

2007-ben lakossági referendumot tartottak a különválásról, mely pozitívan végződött, így az ügy a parlament elé kerülhetett. A parlament azonban 2008 tavaszán két szavazat híján elutasította az önállóságra törekvő település lakosainak óhaját. Innentől kezdve újra kellett kezdeni a az egész folyamatot.
Hosszas egyeztetések során az RMDSZ-nek sikerül meggyőznie az Avasújvárosi polgármestert arról, hogy a különválás mindkét település javát szolgálja.

A megyei tanácselnök fontosnak tartotta kihangsúlyozni Markó Béla szövetségi elnök szerepét az ügyben, hiszen ez időközben újra országos szintűvé vált. A különváláshoz valamennyi parlamenti párt pozitív hozzáállására szükség volt. A törvénytervezetet végül 85-en támogatták a szükséges 65 helyett.
Csehi kifejtette, új fejezet nyílik mindkét község életében, Újvárosban létrejön az összefogás és megkezdődhet a település fejlődése is.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: