2009-10-30 15:57:55• hírek • Parajdi Andrea

Új „köntösben” az egykori közfürdő

Két év munkájának eredményeként pénteken hivatalosan átadták a Kossuth kerti közfürdő felújított épületét. Az európai unió támogatásának, a projekt megálmodóinak és lebonyolítóinak köszönhetően hosszú évekre megmenekült a XX.század kezdetéből való különleges hangulatú épület.

A Kossuth kert a város egyik közkedvelt parkja, amely kellemes kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget jelent minden korosztály számára. Az elmúlt évek folyamán a kert egyre inkább kellemesebb környezetté alakult, makulátlanságán két évvel ezelőtt még két „folt" éktelenkedett.

Az egyik az ottani tó, amely a rossz vízgazdálkodása miatt még mindig csorbítja a környezetet -ám modernizálása tavaszig megoldódni látszik -, míg a másik az a düledező épület (volt), amely egykor népszerű közfürdőként működött. Ez utóbbi többé már nemhogy nem csúnyítja, hanem egyenesen ékesíti a Kossuth kert pompáját, hiszen két év hosszas munkája után sikerült több mint 700 ezer euró uniós támogatással megvalósítani a felújítását.

Több mint tíz éve már, hogy keresi a városvezetés a megoldást arra, hogyan lehetne megmenteni a műemléképületként nyílvántartott közfürdőt. Az RMDSz mint a magyarság egyik örökségét, mindig is szívén viselte az épület sorsát. Éppen ezért volt rá elképzelés, hogy magánvállalkozó kezébe adják az épületet, aki valamilyen szolgáltatást működtetne a létesítményben, illetve az is felmerült, hogy ide költöztetnék a megyei könyvtárat. A tervek végül sorra akadályba ütköztek, a megoldásra egészen 2007-ig várni kellett - mondta Ilyés Gyula polgármester.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség akkori igazgatónője Békéssy Erzsébet kezdeményezésére kialakult egy olyan elképzelés miszerint egy román-ukrán közös pályázat keretében pénzt szereznének egy környezetvédelmi nevelési központ kialakítására, illetve egy levegőmonitorizáló állomás létrehozására. Mindennek helyszínéül a közfürdőt választották.  A projekt keretében 90%-os uniós, és 10%-os helyi önkormányzati hozzájárulással sikerült megvalósítani a régen dédelgetett álmokat.

A közfürdő, vagy inkább Környezetvédelmi Központ hivatalos átadóján a meghívottak megismerhették az elmúlt két évben végzett munkálatok folyamatát és egy átfogó képet kaphattak arról, hogy milyen tevékenység zajlik majd az épületben. November közepén lesz az első olyan program, amelyet már ennek az épületnek a falai között bonyolítanak le, és amelynek keretében ukrán és helyi diákok közös környezetvédelmi vetélkedőn vesznek majd részt - tudatta lapunkkal Békéssy Erzsébet a Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa.

A levegőmonitorizáláshoz szükséges eszközöket a program keretében mintegy 100 ezer euróért szerezték be. Ez a hálózat tulajdonképpen két részre lesz osztva, az egyik az a biomonitoring rendszer, amely a levegő nehézfémtartalmát határozza meg, míg a másik a Halmi határforgalomnál lévő robbanékony gázok és illékony szerves anyagok mértékét ellenőrzi - tájékoztatta lapunkat Stier Izabella, a Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa. A felújított épületben mindamellet, hogy környezetvédelmi nevelési programok zajlanak majd és itt lesz a levegőmonitorizálás központja is innen követik majd nyomon a városba elhelyezni tervezett térfigyelő kamerákat is.


Közfürdő épülete
Két év munkájának eredményeként pénteken hivatalosan átadták a Kossuth kerti közfürdő felújított épületét


Képgaléria:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: