2014-06-03 15:55:54• hírek • Szatmár.ro

Megnyitotta kapuit a Megyei Turisztikai Információs Központ

A Szatmár megyei turisztikai látványosságokról, szálláshelyekről, körutakról és a szabadidő aktív eltöltésének lehetőségeiről tájékoztatja az utazókat a Vécsey-házban megnyitott turisztikai Információs Központ, amely szuvenírboltként is működik.

Ünnepélyes keretek között nyitották meg kedden a Megyei Turisztikai Információs Központot, amely a Vécsey házban működő Képzőművészeti Múzeum két földszinti kiállítótermében lelt otthonra. A két terembe patinás butrokat helyeztek el, a könyvespolcok roskadoznak a megye látványosságait, hagyományait bemutató román, magyar, angol és német nyelvű kiadványoktól. Az egyik terem emellett ajándélkboltként működik. Itt szatmári kézművesek adhatják el emléknek szánt portékáikat - fafaragásokat, szőtteseket, stb. - de krasznabélteki Nachbil-borok is sorakoznak a polcokon.

A megnyitón Adrian Stef megyei tanácselnök, illetve alelnökei, Riedl Rudolf és Mircea Govor vágták át a trikolór szallagot. Közben a megye különböző tájegységeire jellemző ruhába öltözött segítők tepertős pogácsával kínálták a résztvevőket, később pedig előkerült a szatmári pálinka, a bogdándi béles és a jófajta bor is. Emellett szólt román dal, magyar nóta és németül is énekeltek a rövid kulturális műsorban - ezzel is jelezve a megye kulturális és etnikai sokszínűségét.

"Történelmi pillanat ez Szatmár megye turizmusának a fejlesztése szempontjából. Célunk, hogy tranzit-megyéből egy olyan megyévé váljunk, ahová célzottan jönnek az utazók: pihenni, kirándulni, elmerülni a sokszínű kultúrában, gyógyulni vagy belekóstolni a gasztronómiai különlegességekbe. A Szatmár Megyei Tanács mindent megtesz, hogy nagyobb legyen a megye turisztikai potenciálja, hiszen folytatjuk a Luna-forrási sípálya építését és az infrastruktúra javításával könnyebben elérhetővé tettünk számos látványosságot" - mondta beszédében Adrian Stef megyei tanácselnök.

Az információs központ céljáról, feladatairól Tóth Klarissz, a központ koordinátora számolt be a Szatmár.ro-nak: "Ma megnyitottunk, de a munka java csak ezután következik:  egy olyan adatbázist fogunk létrehozni, amely magába foglalja Szatmár megyében a turisztikai látványosságokat, szálláshelyeket, szórakozási lehetőségeket. Együtt kell működnünk különböző intézményekkel, például a halászatért-vadászatért felelős hatósággal, ugyanis ilyen céllal is érkezhetnek turisták megyénkbe. Ingyenesen a turisták rendelkezésére bocsájtunk térképeket, kiadványokat, de aladásra is vannak könyveink a megye fontos látnivalóiról."

A Szatmár Megyei Turisztikai Központ hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között, szombaton pedig 10 és 14 óra között tart nyitva, egyelőre kísérleti jelleggel.




Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: