2012-09-07 18:49:22• hírek • Póti Orsolya

Új kenyér napját ünnepelték a hagyományőrzők

Népdalok, citeraszó, kórusművek és irodalmi alkotások hangzottak el szeptember 7-én a szatmárnémeti Láncos templom szomszédságában lévő Pirostéglás épület udvarán. A közönség Új kenyér napját ünnepelte a Bartók Béla Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjaival.

Noha kicsit megkésve, de különleges műsorral várták az érdeklődőket a szatmári hagyományőrző egyesület tagjai Új kenyér napja alkalmából. A rendezvénynek szeptember 7-én, péntek délután a Pirostéglás épület udvara adott otthont. Elsőként Szatmári Elemér református lelkipásztor, az egyesület tagja osztotta meg gondolatait az ünnep kapcsán.

„Ha azt a szót hallom „kenyér", nekem édesanyám jelenik meg szemeim előtt, ahogy a dagasztó tekenő mellett áll. Én gyermekkoromban olyan kenyeret ettem, amit otthont sütöttünk. (...) Úgy gondolom életünknek, mindennapjainknak elválaszthatatlan része a kenyér. Csak néhány szót említsek amiben ott van: kenyérkereset, kenyerespajtás, kenyéradó, kenyértörés, kenyérpusztító, kenyérgond, kenyérleső."  - mondta el Szatmári, aki gondolatait Garai Gábor „Példázat a szeretetről" című versének felolvasásával zárta, majd az egyesület elnökének Bertók Bélának adta át a szót.

A hegedűtanár röviden köszöntötte a jelenlévőket, és örömét fejezte ki az iránt, hogy nemsokára két éve annak, hogy megalakult a Bartók Béla Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, amely eddig is számos műsorral tette színesebbé ünnepeinket. A köszöntőbeszédet a Bartók Béla Egyesület Higyed Gyöngyi által vezetett kórusa követte, amely népdalcsokorral örvendeztette meg a közönséget.

A népdalok után Blatniczki Dóra olvasott fel egy novellát, majd a Koncz Kriszta diák által vezetett citerazenekar produkcióját láthatta, illetve hallhatta a közönség. A műsor keretében fellépett a világiak kórusa is, mely idén alakult Hencz József irányításával. A továbbiakban Schuler Elza magyartanárnő és Blatniczki Cecília tanítónő diákjai adtak elő egy balladát, ezután pedig az egyesület népi zenekara és énekesei - Szatmári Elemér és Szatmári Boróka - léptek színpadra.

A műsor az Egri Csodaszarvas Néptánccsoport táncosainak előadásával zárult, ezt követően pedig szeretetvendégségre került sor az épület dísztermében.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: