2016-05-03 21:11:56• hírek • MTI

Új jelöltje van Ciolosnak a kulturális miniszteri tisztségre

Corina Suteu személyében új kulturális minisztert javasolt kedden Dacian Ciolos román miniszterelnök, miután a volt tárcavezetőt a bukaresti operánál kialakult botrány miatt leváltottak.

Corina Suteu január óta a kulturális tárca egyik államtitkára, 2006 és 2012 között a New York-i Román Kulturális Intézetet vezette. Mint Ciolos egy közleményben kifejtette, azért esett a választása Suteura, mert kormánya folytatni akarja a Vlad Alexandrescu volt miniszter által elkezdett reformokat.

A múlt hét közepén Alexandrescut a kormányfő mondatta le, miután az államfő is bírálta. Alexandrescu végül nem volt hajlandó benyújtani lemondását, mert bukaresti művészek és a kultúra iránt érdeklődő állampolgárok több tüntetést szerveztek, amelyben maradásra szólították fel.

Ők azt nehezményezték, hogy igazságtalan Alexandrescu leváltása pusztán az operánál kialakult botrány miatt, ugyanis szerintük összességében jól végezte munkáját, és eredményesnek tartják a kulturális intézmények nyitottabbá tételére, valamint az épített örökség védelme érdekében hozott intézkedéseit.

Alexandrescu egy nyilvánosságra került levélben arra panaszkodott, hogy egyes kormánytagok megfenyegették. Ezt azzal magyarázta, hogy érdekeket sértett az épített örökség védelme érdekében tett lépéseivel, valamint szerinte az sem tetszett sokaknak, hogy a doktori dolgozatok elbírálásának szigorítása ügyében is állást foglalt. Az elmúlt években több magas rangú román vezetőről derült ki, hogy plagizált doktori dolgozata megírásakor. Victor Ponta volt miniszterelnök egy ilyen botrány következtében mondott le doktori címéről.

A román főváros dalszínházában Alexandrescu április elején Tiberiu Soare karmestert nevezte ki főigazgatónak, aki azonnal leváltotta a művészeti igazgatói tisztségből Johan Kobborg dán koreográfust. A Soaret támogatóromán művészek, valamint a Kobborggal szimpatizáló külföldi balettművészek között éles, nacionalista felhangoktól tarkított konfliktus alakult ki, amelynek következtében a román művészek sztrájkba léptek, és több előadás elmaradt. A román művészek azt kifogásolták, hogy Kobborg és a külföldi művészek túl sokat keresnek hozzájuk képest, és hogy miattuk nem kapnak szerepeket.

Klaus Iohannis államfő azt rótta fel Alexandrescunak, hogy az operánál kialakult helyzetet nem kezelte megfelelően. A volt miniszter három hét alatt három főigazgatót nevezett ki, de így sem sikerült feloldania a konfliktust. Az operának jelenleg nincs főigazgatója.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: