2010-02-18 08:26:31• hírek • Szatmár.ro

Új iskolanevek a megyében

A csanálosi tanintézményt Tempfli Józsefről, a sárközújlakit Petőfiről neveznék el.

Egyelőre két vidéki tanintézmény elnevezésére vannak benyújtva a szükséges iratok a tanfelügyelőséghez: a sárközújlakiak a nagy költő, a csanálosiak a település legnagyobb szülötte, Tempfli József nevét választanák tanintézményük számára. 
Bár Petőfit semmi nem köti Sárközújlakhoz, a tavaly szobrot avattak a tiszteletére az általános iskola előtt, és megalakult a Petőfi Alapítvány, amelynek elsődleges célja a hagyományok ápolása. Ennek a kezdeményezésnek a folytatása lenne a névfelvétel.

Csanálos esetében sokkal egyértelműbb a helyzet: Ft. Tempfli József, volt nagyváradi megyéspüspök nevét viselné a következő tanévtől a település tanintézménye. Ludescher János iskolaigazgató elmondása szerint az ötlet az ősszel adódott, amikor a csanálosi diákok hazatértek a nyugalmazott egyházi személyiség által finanszírozott kirándulásról - amelyet különben minden évben megtartanak.

- A püspök úr e mellett karácsonyi ajándékcsomagokat küld a gyerekeknek, nincs olyan hét, hogy telefonon ne érdeklődne, mire van szükségünk. Bárhol járt a világban, mindenütt azt hangoztatta, hogy ő csanálosi parasztgyerek - foglalta össze az indokokat az intézményvezető. Tempfli különben évekkel ezelőtt megkapta a község díszpolgára címet is.

A vidéki iskolák személyiségekről történőelnevezése jó pár éve vette kezdetét a megyében: a mikolai Gellért Sándor, a kaplonyi Fényi István, az ombodi Soltész János nevét viseli. Bár Túrterebesen is volt egy indítvány az iskola Perényiekről való elnevezésére, ezt annak idején nem szavazta meg a helyi tanács.


A Sárközújlaki Általános Iskola épülete
A Sárközújlaki Általános Iskola épülete


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: