2011-08-21 11:17:58• hírek • Szatmár.ro

Új iskola épül Kökényesden

Az iskolaépület megépítése 5,47 millió lejbe kerül, ebből 3,4 millió lej maga az iskola épülete, 1,18 millió az ehhez tartozó sportterem, 723 ezer lej az iskola műhelyének felépítése, 114 ezer lej pedig a közművesítés.

Augusztus 20-án kettős ünnep volt Kökényesden, hiszen a nemzeti ünnep mellett megkezdődött az új iskola építése is. A községben található iskolák épületei régiek és nem képesek befogadni az összes tanulót, ezért Csedreg és Kökényesd határában egy három szintes új iskola épül.

Csehi Árpád megyei tanácselnök, Günthner Tibor szenátor, Erdei D. István parlamenti képviselő, Kónya László főtanfelügyelő-helyettes és még számos vendég tett eleget Simon Levente kökényesdi polgármester meghívásának szombat délben, amikor szimbolikusan megejtették az első mozzanatait az új iskola megépítésének.

- A községben az óvodásokkal és iskolásokkal együtt több mint 400 diák tanul, ám az iskolaépületek nem képesek befogadni az összes diákot, egy-egy osztálynak délután kell iskolába járnia. Ráadásul a Kökényesden illetve Csedregben található iskolaépületek régiek is, az egyik 1860-ban, a másik 1920-ban épült, ezért döntöttünk úgy, hogy kihasználjuk a lehetőséget és kormánytámogatással elkészíttetjük az új iskola terveit - meséli Simon Levente Kökényesd község polgármestere.

A megye többi településével szemben a községben a gyermekek számának növekedésére lehet számítani, ezért is van szükség a nagyobb iskolára. A tervek szerint miután elkészült épület, a két falu iskoláit egyesíteni fogják. A 16 tantermes, irodákkal, tanári szobával, szaktantermekkel rendelkező épület egyébként pont Kökényesd és Csedreg közötti úton kap helyet, így mindkét irányból könnyen megközelíthető lesz. Ebben a zónában található a polgármesteri hivatal is, így amennyiben folytatódik a tendencia, és mindkét település az eddigi ütemben terjeszkedik, rövidesen összeérnek, az iskola pedig épp a központban lesz.

A kökényesdi iskola a megyében az elsők között vett részt a vidéki iskolák közül nemzetközi projektben, több országból érkeztek már cserediákok a községbe és az itteni diákok is jártak már Skóciában, Franciaországban és Olaszországban is. Kónya László főtanfelügyelő-helyettes szerint az új iskolaépület új lehetőségeket is rejt magában: amennyiben a román tanügyi rendszerben visszatérnek a három éves szakoktatáshoz, itt egy olyan központot lehetne létrehozni, ahol a környező községek diákjai is szakmát tanulhatnának.

Az iskola új épületének a helyén már egy munkagép várta a meghívottakat, amely megkezdte az iskola alapjának a kiásását: ebbe öntöttek az elöljárók egy-egy adag cementet, ezzel szimbolikusan létrehozva az új iskolaépület alapjait, majd a helyei egyházi elöljárók szentelték és áldották meg a leendő iskolát.

- Szerencsés időpontot választott Simon Levente a munkálatok elindításához, hiszen Szent István országot alapított, Kökényesden pedig augusztus 20-án iskolát alapítunk - mindkét esetben pedig a jövő megalapozása a lényeg - mondta Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

Günthner Tibor szenátor arra hívta fel a figyelmet, hogy nagy eredmény, hogy ebben a válságos időszakban iskola épülhet, hiszen alig van település az országban, ahol erre sor kerülhet, így reméli, hogy a lakosság érzi: az általuk választott elöljárók komolyan foglalkoznak a problémákkal és mindent megtesznek a fejlesztések érdekében. Erdei D. István parlamenti képviselő ezzel kapcsolatban viccesen megjegyezte: a vezetők megtették amit tudtak az új iskola megépítése ügyében, most a lakosságnak kell tennie annak érdekében, gyermekekkel teljen meg majd az iskola még hosszú éveken keresztül.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: