2016-05-28 10:03:55• hírek • Szatmár.ro

Új irodák és emlékmű a román nyelvnek

Egy hosszas per után kapott vissza egy épületet a megyei tanács - ez lett a régészek új otthona.

A pénteki nap folyamán két, a Szatmár Megyei Múzeumhoz köthető eseményt is tartottak.

A múzeum főépületének a hátsó udvarában, a restaurátorműhelyek szomszédságában található épületet ugyanis egy hosszas per után visszakapta a megyei tanács, ebben pedig a régészek számára alakítottak ki irodákat. Az archeológusok hosszú időn keresztül egy irodában voltak összezsúfolva, amely ugyan hangulatos volt, de kényelmesnek semmiképpen sem nevezhető. Most öt, frissen felújított iroda áll a rendelkezésükre, sőt, zuhanyzójuk is van. "Amikor sárosan-porosan visszatérünk egy-egy ásatás helyszínéről, ez nagyon jól jön" - magyarázza Gindele Róbert, a régészeti osztály vezetője.

"A Szatmár Megyei Tanács feladatának érzem, hogy jó munkakörülményeket biztosítsunk az alárendelt intézmények dolgozóinak" -magyarázta az átadáson Adrian Stef megyei tanácselnök.

A megnyitón az is kiderült, hogy nem csak a most birtokba vett épületrész került vissza a Szatmár Megyei Tanács tulajdonába. Az udvarban található étterem, az egykori pártkantin élpülete is a megyei tanácsé lett a hosszú éveken keresztül húzódó perben hozott ítéletet követően.

Az átadáson jelen volt a Szatmár Megyei Múzeum első igazgatója is. Báder Tibor felelevenítette a kezdeteket, amikor a Villanyóra közelében egy két szobából álló lakásban volt a múzeum, majd a pillanatot, amikor egy magas rangú pártfunkcionárius utasítására három nap alatt kiköltöztették a Tűzoltóságot a Vécsey-házból és oda költözhetett a múzeum.



Pénteken a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegének udvarán leplezték le a Román Nyelv Emlékművét. Mint kiderült, a szobor új főtéri felállításához még egy minisztériumi jóváhagyás szükséges, az emlékmű leleplezését viszont nem akarták tovább halasztani, ezért állították azt fel az udvaron

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: