2012-06-17 06:17:12• hírek • MTI

Új hajókikötők nyíltak Horvátországban

Állami és önkormányzati beruházásban újították fel az aprócska Ilovik-sziget hajókikötőjét, Solta szigetén új kompkikötőt és 50 férőhelyes horgonyzóhelyet épített egy német beruházó, Sibenikben pedig török tulajdonban nyílt meg Horvátország első, óriásjachtoknak szánt kikötője.

A horvát közlekedési minisztérium közlése szerint 5,6 millió kuna (mintegy 220 millió forint) ráfordítással, nagyobb részt állami és önkormányzati forrásból újították fel az alig 80 lakosú Ilovik kikötőjét. A Losinjtól 1,5 kilométerre, délre fekvő szigettel megteremtették az állandó és gyors összeköttetést is, így az eddigi két óra helyett mindössze öt percre rövidül a szigetre vezető hajóút ideje.

A Solta-szigeti Maslinicában szintén nemrégiben adták át a 4 millió euróból kialakított, német tulajdonban lévő új kikötőt. Az 50 férőhelyes - 10 óriáshajót is befogadni képes - horgonyzóhelyet alkalmassá tették kompok és katamaránok kikötésére, s 120 méter hosszan új tengerparti sétányt is kialakítottak - közölte honlapján a Horvát Idegenforgalmi Közösség.

A Slobodna Dalmacija napilap arról számolt be, hogy Sibenikben nyílt meg Horvátország első olyan kikötője, amelyet kifejezetten az óriásjachtok számára építettek. A 18 millió euróból megvalósított Marina Mandalina török tulajdonban van, akárcsak Sukosan és Zadar jachtkikötője.

A sibeniki terület az Osztrák-Magyar Monarchia idejétől egészen mostanáig zárt katonai zóna volt. Összesen 79 horgonyzóhelyet alakítottak itt ki, és akár 150 méter hosszú úszó palotákat is fogadni tudnak. Az első bérlő a szerb származású milliárdos Philip Zepter, aki 50 méteres jachtjának vásárolt egész éves engedélyt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: