2009-09-14 16:23:28• hírek • MTI/Reuters/AP

Új gyógyszer az új vírus ellen

Egy új típusú, influenza elleni kísérleti szer nem csupán a sejteket védi a fertőzéstől, de úgy tűnik, leállítja a vírus ellenállóvá válását, mutációját is - közölték a szert kifejlesztő vállalat kutatói.

Az amerikai NexBio gyógyszercég új vírusellenes szere laboratóriumi és egérkísérletekben megakadályozta, hogy a szezonális influenza vírusa megfertőzze a sejteket, sőt hatékonynak bizonyult olyan vírustörzsek ellen is, amelyek már ellenállóvá váltak a leggyakrabban használt vírusellenes gyógyszerrel, a Tamifluval szemben.

A Fludase elnevezésű szer a bejelentés szerint az új típusú H1N1 vírussal szemben is hatékony.
A Tamiflu és a hozzá hasonló Relanza egy, az influenzavírusban lévő vegyületre, a neuraminadázra hat, amely az N betűt adja a vírus elnevezésében. A Fludase ezzel szemben nem magára a vírusra hat, hanem azokra az emberi sejtekre, amelyeket a vírus megfertőz, ezért rezisztancia is kevésbé alakulhat ki vele szemben - mondta el David Wurtman, a cég szóvivője.

Az új szer az úgynevezett sziálsav receptorra hat, amely a sejt molekuláris kapuja, ehhez kapcsolódik a vírus. A szer a vírus terjedését akadályozza meg úgy, hogy az nem képes megfertőzni a szomszédos sejteket.
A szer vizsgálatai az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -megelőzési Központjában, a Hongkongi Egyetemen és a Missouriban lévő Saint Louis Egyetemen zajlanak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: