2009-05-17 12:06:05• hírek • Matos Lajos/MTI

Új gyógyszer a cukorbetegségre

A korábbi szerektől teljesen eltérő módon javítja a felnőttkori, 2-tipusú cukorbetegséget az az új gyógyszerkészítmény, amelynek forgalomba hozatalát a minap hagyta jóvá az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hivatal (FDA). A gyógyszer hatásmódját a kutatók olyan anyagcsere lépések befolyásolásának tulajdonítják, melyek a vándormadarak hosszú repülésének biztosításában játszanak szerepet.

A vándormadarak teljesítménye elképesztő: napokon keresztül repülnek, de anyagcseréjük ilyenkor átalakul. A szárnycsapásokhoz szükséges energiát szinte kizárólag a testükben fölhalmozott zsírok égetéséből nyerik. Ennek a bonyolult folyamatnak része az a változás is, ami emberben a cukorbetegség kezdetén kifejlődik.

A cukorbaj bevezető folyamata az inzulin rezisztencia, ami azt jelenti, hogy a szervezet sejtjeinek a cukor fölhasználásához mind több inzulinra van szüksége. Ez a madarak számára fontos alkalmazkodás a nagy repülőút előtt, az ember számára viszont a cukorbetegség kezdete. Ilyenkor az emberi agyban az idegsejtek közötti összeköttetés biztosításában alapvető szerepet játszó dopamin mennyisége csökken, de a Cycloset névre keresztelt gyógyszer fokozza a dopamin hatást.

Egyelőre nem sikerült pontosan tisztázni, hogy ez a gyógyszermolekula miképpen javítja a cukorbeteg emberek vércukor szintjét, de egyértelmű, hogy ez az idegrendszer dopamin kapcsolatrendszerének fokozásán keresztül érvényesül. Cukorbeteg állatok vizsgálata azt is jelezte, hogy a készítmény javítja a sejtek anyagcseréjét.

Ráadásul a dopamin a szervezet biológiai órájának szabályozását is befolyásolja. Ennek eredményeként az új gyógyszer reggel, egyetlen alkalommal történő bevétele jól mérhetően csökkenti annak a vércukorszint emelkedésnek a mértékét, ami a reggelitől kezdve a vacsora befejezéséig törvényszerűen bekövetkezik.

Az FDA vezetését az utóbbi években sokat támadták azért, mert a cukorbaj kezelésére engedélyezett gyógyszerek között voltak olyanok, melyek a vércukor szintjét kiválóan befolyásolták, de a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát nem csökkentették, sőt esetleg tovább rontották.

A most forgalomba kerülő készítményt azért engedélyezték kiemelt gyorsasággal, mert nem csak a cukorbetegséget javította, de a vizsgálatban résztvevő, 3000 cukorbeteg szívinfarktus kockázatát is 42 százalékkal mérsékelte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: