2008-03-07 10:56:58• hírek • Szatmar.ro

Újabb tagállamokkal bővülhet a NATO

natoAz esélyes jelöltek között volt szovjetuniós utódállamok is vannak.
Brüsszelben, az Észak-Atlanti Szövetség külügyminiszteri ülésén nem született döntés arról, hogyan és kivel bővüljön a NATO a közeli jövőben. Bár az álláspontok közeledtek, még sok olyan tagállam van, amely túl kockázatosnak látna akár újabb balkáni, akár volt szovjet utódállamokat a szervezetben.

Három nyugat-balkáni állam - Horvátország, Albánia és Macedónia - esélyes arra, hogy meghívót kapjon az áprilisi bukaresti csúcson. A magyar külügyminiszter szerint pozitív fejlemény, hogy a tagállamok egyre nagyobb csoportja támogatja mindhárom jelölt felvételét.

Ahhoz, hogy a bővítés barátai ne csak sokan, hanem elegen is legyenek, az országnév vita miatt makacskodó Görögország igenje is kell. Görögország egyik tartománya Macedónia nevet viseli, és Athén ragaszkodik hozzá, hogy a magát ugyancsak Macedóniának hívó jugoszláv utódállam legalább módosítson az elnevezésen, például legyen Észak-Macedónia - utalva a földrajzi fekvésre.

A mostani ülésen az sem dőlt még el, hogy Ukrajnának és Grúziának felajánljon-e a NATO egy olyan együttműködési formát, amely a tagság előszobájának tekinthető. Ez a kérdés elsősorban a NATO orosz, és azon belül is a Washington-Moszkva kapcsolatrendszer függvénye.
 
SB 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: