2013-02-20 17:14:23• hírek • MTI

Johannis beállt a liberálisok közé

Belépett a román Nemzeti Liberális Pártba (PNL) Klaus Johannis, az erdélyi Nagyszeben német nemzetiségű polgármestere, aki korábban miniszterelnök-jelölt is volt.

Johannis ezt szerdán jelentette be egy bukaresti sajtótájékoztatón, amelyet Crin Antonescuval, a PNL elnökével közösen tartott. Antonescu közölte: pártja pénteki tisztújító kongresszusán javasolni fogja, hogy Johannis legyen tagja a liberális párt vezetőségének.

Johannis most először lépett be román pártba.

Polgármesterként sorozatban a negyedik mandátumát nyerte el tavaly a helyhatósági választásokon. Ő az elnöke a romániai németek érdekeit védő kisebbségi szervezetnek.
2009-ben került először a román nagypolitika reflektorfényébe, amikor az akkor ellenzékben lévő PNL-ből, a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből (RMDSZ) álló, széleskörű parlamenti koalíció támogatta függetlenként a miniszterelnöki tisztség betöltésére.

Újságírói kérdésre válaszolva Antonescu kijelentette: továbbra is úgy gondolja, hogy Johannis megfelelő személy a kormányfői tisztségre, de ez nem jelenti azt, hogy a liberálisok felrúgnák a Victor Ponta miniszterelnök vezette PSD-vel kötött egyezséget, amely tekintetében "semmi nem változik".

"Végig támogatjuk Victor Pontát a jelenlegi kormányfői mandátumában, és nem kérdőjelezzük meg a Szociálliberális Szövetség (USL) keretében kötött egyezséget" - mondta Antonescu.

A PNL és a PSD egy harmadik kisebb párttal, a Konzervatív Párttal együtt alkotják az USL-t, amely kétharmados többséggel kormányoz. A szociálliberálisok egyezsége értelmében Ponta lett a miniszterelnök, a várhatóan 2014-ben sorra kerülő elnökválasztáson pedig Antonescu lesz a jelölt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: