2010-05-11 16:08:21• hírek • MTI/dpa/Kyodo

Új felfedezés

Német és japán csillagászok felfedezték az univerzum eddigi legtávolabbi galaxishalmazát - közölte a Földön kívüli fizikával is foglalkozó Max Planck Intézet a németországi Garchingban.

A galaxishalmaz 9,6 milliárd fényévnyi távolságra van, tehát a világegyetem keletkezésének idejéből származik. Az eddigi rekordhalmaz négyszáz millió fényévvel közelebb van a Földhöz. Egy fényév az a távolság, amelyet a fény egy év alatt tesz meg - ez mintegy 9 és fél billió kilométernek felel meg. A jelenlegi ismeretek szerint az univerzum 13,7 milliárd éves.
Az infravörös- és röntgenfényben végzett vizsgálatok szerint a most megismert halmaz régi és nagy súlyú galaxisokból áll, amelyek az univerzum korai szakaszában keletkeztek. Az új felfedezés és korábbi hasonló megfigyelések által az asztronómusok a világegyetem kialakulásáról is információkat szereztek.

A galaxishalmazok a világűr legnagyobb alkotóelemei. A mi galaxisunk, a Tejútrendszer a Virgo-halmaz része, amely csaknem kétezer galaxisból áll. Távoli galaxisok és halmazok vizsgálatával a csillagászok visszaforgathatják az idő kerekét: mivel a Földet elérő fény már több millió vagy milliárd éve úton van, így a világűrbe pillantva a tudósok a kozmosz múltjába pillanthatnak. Az asztronómuscsapat a hawaii Subaru teleszkóp segítségével azonosította az egyes galaxisokat a nagy halmaz tagjaiként. A távolságokat infravörös fényben történő vizsgálatokkal állapították meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: