2012-04-04 09:49:16• hírek • MTI

Új fejlesztési alap létrehozását tervezik

Új fejlesztési alap létrehozását tervezi Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnök a privatizációs bevételekből.

A politikus egy kereskedelmi hírtelevízióban elmondta, hogy az országos fejlesztési alapba a privatizációból, az ásványkincsek kitermelése nyomán megszabott járulékokból befolyt összegeket helyeznék el.

Az ország több állami vállalat kisebbségi részvénycsomagját tőzsdén keresztül készül privatizálni. Március végén sikerült értékesíteni a román villamosenergia-hálózatot kezelő állami vállalat, a Transelectrica 15 százalékos részvénycsomagját a bukaresti értéktőzsdén.

A kormányfő bírálta az előző kormányok gyakorlatát, amelyek a privatizációkból befolyt összegeket a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak kifizetésére fordították, de a pénzt - mint mondta - elfelejtették visszatenni az alapba.
Példaként a Petrom olajvállalat és a Román Kereskedelmi Bank (BCR) privatizálását említette, amelyeknek az eladásából befolyt pénzt Ungureanu szerint a korábbi kormányok a lakosság jövedelmének növelésére költötték. A román állam 2004-ben adta el a Petrom többségi részvénycsomagját az osztrák OMV-nek, a BCR többségi pakettjét pedig 2005-ben szintén egy osztrák pénzintézetnek, az Erste Banknak.

Ungureanu tervei szerint a fejlesztési alap kezelésében a kormány mellett magánbefektetők és gazdasági szakemberek is részt vesznek majd azért, hogy a pénzt ne lehessen felhasználni többet választási kampánycélokra.
Ungureanut februárban nevezték ki kormányfőnek. Független politikus, korábban a román külföldi hírszerző szolgálat elnöki tisztségét töltötte be.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: