2012-12-04 11:40:30• hírek • Kocsis Zoltán

Átadták a digitális röntgengépet – jövőre kezdi működését

Több, mint hatszázezer lejbe került az a digitális röntgenfelszerelés, amelyet kedden hivatalosan is bemutattak a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban. Noha az Olaszországban gyártott ultramodern berendezést csak másfél-két hónap múlva helyezhetik üzembe (addig tart a sugárvédelmi engedélyeztetési folyamat), a választások miatt már most át „kellett" adni...

Az alig fél órás eseményen, melyen részt vett többek között Adrian Stef megyei tanácselnök és Ovidiu Silaghi közlekedésügyi miniszter is, Mircea Govor megyei alelnök egy tőle meglepő felismerésnek adott hangot.

„El kell ismernem, hogy a Megyei Kórház modernizálásának folyamatában az volt a kulcsmozzanat, amikor a kormány meghirdette az egészségügyi decentralizációs programot", mondta az USL szövetségen belül a PSD-ét képviselő politikus. Amint arra emlékezhetünk, az egészségügyi decentralizáció Cseke Attila korábbi egészségügyi miniszter nevéhez kötődik...

Az Opera T90 márkájú digitális röntgengép 640.000 lejébe került a megyei tanácsnak. „A képalkotó diagnosztika jelenlegi legmagasabb szintjét képviseli. Az urológiától kezdve a kardiológián és a belgyógyászaton keresztül a gyerekgyógyászatig szinte minden osztály működését szolgálja majd", magyarázta Dr. Andó Katalin Ágota.

Az osztályvezető főorvos elmondta továbbá, hogy az új berendezés csökkentett sugárzással sokkal jobb minőségű képet készít, mint generációbeli elődjei. Ezek a felvételek digitálisak, tehát tárolni vagy akár továbbküldeni is lehet őket.

Átadták a digitális röntgengépet – jövőre kezdi működését

Akárcsak a néhány hete átadott CT, ennek az asztala is távirányítóval mozgatható: vízszintes irányban 30 fokban, függőleges irányban pedig akár 90 fokban. Ez lehetővé teszi, hogy a mozgásképtelen beteget csak felfektessék az ágyra, rögzítsék, majd a gép bármilyen irányba el tudja mozdítani. A már említett CT abban különbözik a most bemutatott röntgengéptől, hogy míg előbbi térben, addig utóbbi „csak" síkban alkot képet.

A röntgengép vezérlője

Ezzel még nem nem érvéget a radiológia fejlesztése, a következő cél a mellrák kiszűréséhez elengedhetetlenül fontos mammográf megvásásárlása. Csütörtökön pedig megnyitja kapuit az érsebészet is.

A személyzet

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: