2007-09-26 20:04:48• hírek • István Löchli

Új fajok Vietnámban

Tizenegy állat- és növényfajt fedeztek fel Vietnamban.

Vietnam középső részén eddig ismeretlen kígyó-, lepke- és orchideafajokat fedeztek fel a kutatók - közölte a WWF, a nemzetközi természetvédelmi szervezet.

A távol-keleti országban, az Annamite-hegység "Zöld Folyosó"-ként ismert középső részén bukkantak a két lepke, egy kígyó, valamint öt orchidea és három más növényfajra. Mindegyikük csak itt, ebben a hegyvidéki trópusi esőerdőben él. Tíz másik növényt még vizsgálnak, de egyelőre úgy tűnik, ők is új fajnak számítanak majd.

Annamite esőerdei évezredek óta szinte teljesen érintetlenek, nehezen megközelíthetőek, különleges élőhelyet nyújtanak sok fajnak. Vietnam ehhez hasonló elzárt területein 1990 óta több fajt is felfedeztek már, így lehet, hogy még újabbakra is van kilátás.

A most megismert siklóféle patakok mellett él, ahol békákkal és kisemlősökkel táplálkozik. A gyönyörű állat fején fehér és sárga csík fut végig, testét pirosas pettyek borítják, hossza 80 cm. 1996 óta ezen a területen már hat lepkefajt fedeztek fel, számuk ezennel nyolcra nőtt. Az új orchideafajok közül három azért különleges, mert egyáltalán nincsenek leveleik, ami igen ritka ennél a növénynél. Testükben nincsen klorofill, sok gombához hasonlóan korhadó növényeken élnek.

A felfedezett növények között van még az otthonainkban dísznövényként ismert kukoricalevél egy rokona, melynek fekete virágja van, illetve egy látványosabb, sárga virágú kontyvirágféle.

A "Zöld Folyosó" ad otthont a világ egyik legveszélyeztetettebb főemlősének, a fehér barkójú bóbitás gibbonnak. Továbbá itt él a saola is, egy 1992-ben felfedezett patás állat, melyről még vitatkoznak a kutatók, hogy vajon szarvasmarha, antilop vagy kecskeféle lehet-e, és mindössze 11-et sikerült még megfigyelni.

A WWF szerint a páratlan élővilág fennmaradását veszélyezteti az illegális fakitermelés, az orvvadászat, a növények nagy mennyiségű begyűjtése. Az Annamite erdeinek megőrzése azonban nem csak az itt élő fajok miatt fontos. A hegység vízfolyásaitól több ezer ember ivóvíz ellátása függ, és a helyi lakosok megélhetését is az erdő adja.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: