2018-09-13 13:10:36• hírek • Közlemény

Új európai Közös Agrárpolitika: a modernizálás és egyszerűsítés jegyében

Csütörtökön romániai szakpolitikusokkal találkozott a parlamentben Phil Hogan, az Európai Bizottság agrárbiztosa. Az eseményen jelen volt Magyar Lóránd RMDSZ-es parlamenti képviselő, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának a tagja is.

Az Európai Bizottság mezőgazdasággal és vidékfejlesztéssel foglalkozó biztosa elsősorban a kidolgozás alatt álló, 2020 után életbe lépő Közös Agrárpolitikáról, annak célkitűzéseiről beszélt. A cél pedig az egyszerűsítés és a modernizáció, úgy, hogy a tagállamok az eddiginél jóval nagyobb döntési hatáskört kapva dolgoznak a közös célok elérésén. Ezek között pedig ott van a mezőgazdaságon belül a versenyképesség növelése, a biodiverzitás megőrzése, a vidéki települések dinamikusabb fejlesztése, a környezetvédelem és a küzdelem a klímaváltozás ellen. Fontos cél a generációváltás segítése is: hogy a fiatalok lássanak jövőt a gazdálkodásban, átvéve szüleiktől a farmok működtetését.


Ezzel áll kapcsolatban az a törekvés, miszerint nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a kicsi és közepes méretű családi gazdaságok, illetve a fiatal gazdálkodók támogatására. Növelnék a hektár alapú mezőgazdasági támogatás összegét is.  Emellett, a modernizáció jegyében nagyobb támogatást adnak majd a mezőgazdaságon belüli kutatómunkára, innovatív technológiák kidolgozására és alkalmazására.


A Közös Agrárpolitikának az Európai Bizottság által előirányzott költségvetése 365 milliárd euró a 2021-2027-es időszakra.


„Hasznos és nagyon informatív volt a találkozó. Mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakemberként örömmel fogadtam, hogy az Európai Bizottság továbbra is nagy hangsúlyt fektet a kis és közepes méretű gazdaságok fejlesztésének támogatására és segítséget nyújt a fiatal gazdálkodóknak is. Pozitív változás az is, hogy az EU tagállamai nagyobb szabadságot kaptak a Közös Agrárpolitika céljainak megvalósításában” – nyilatkozta Magyar Lóránd parlamenti képviselő.


Hogan beszélt a Romániát sújtó afrikai sertéspestis-járványról is. Elmondása szerint az Európai Bizottság kész támogatást nyújtani Romániának, segítve a járvány megfékezésére irányuló munkát, illetve a sértéstenyésztők kártalanítását.


Romániában eddig 12 megyében, 207 településen összesen 898 sertéspestis-gócot regisztráltak és több mint 230 ezer sertést öltek, illetve semmisítettek meg a járvány megfékezése érdekében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: