2007-05-15 16:55:51• hírek • Kis Csilla

Új esély a mellrák ellen!

mellrak1Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége.

Az onkológiai gyógyszeres kezelések rohamos fejlődésének hála, új kemoterápiás és hormonkészítmények jelentek meg. Az áttörést azonban a célzott biológiai gyógyszerek megjelenése hozta.

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, mely az egész világon a daganatok 22 százalékát teszi ki. Magyarországon évente mintegy 7500 új megbetegedést regisztrálnak. Leginkább a 30 év felettieknél jelentkezik, leggyakrabban azonban az 50–65 évesek között fordul elő. Az európai emlőrák okozta halálozási listán a nem túl előkelő nyolcadik helyen vagyunk. Ezért is fontos a megelőzés és a szűrésen való részvétel. Az emlőrákos megbetegedések közel negyede HER2–pozitív.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb felfedezésének az ezen típusú emlőrák kezelésében a célzott, HER2 receptor elleni kezelést tarja Láng István, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezetője. Azt is elmondta, hogy ezzel felére csökkenthető a korai emlőrákban a daganatos kiújulások esélye. A biológiai terápia lényege, hogy célzott támadást tesz lehetővé a tumoros sejtek ellen anélkül, hogy a szervezet többi, egészséges sejtjét károsítaná. Ez eddig csak HER2-pozitív emlőrákos betegek esetében volt hatásos.

Mostantól azonban a HER2-negatív, távoli áttétes betegek számára is elérhető a célzott biológiai kezelés egy másik formája. A módszer a daganatok érképződését gátolja. A daganatsejtek erejének titka többek között az, hogy képesek új erek képződését elindítani, melyek a daganat növekedéséhez tápanyagot és oxigént szállítanak. Azzal, hogy a daganatnak saját érellátása alakul ki (mely a véráram útján kapcsolatban van a többi szervvel), megnő annak az esélye, hogy a daganatsejtek a vérrel más szervekbe elsodródva áttéteket képezzenek.

Az érképződésgátlás azt jelenti, hogy az új daganatos erek képződését képesek gyógyszeresen megakadályozni. Ezzel meggátolják a tumor tápanyag-utánpótlását biztosító érhálózat kifejlődését. A daganat pedig tápanyag hiányában „éhezik”, megáll a növekedése, sőt sorvadni kezd. 
A módszer korszerű, célzott onkológiai kezelést tesz lehetővé, s nem jár együtt a kemoterápiára jellemző mellékhatásaival, mint például a hajhullás vagy fokozott hajlam a fertőzésekre. Az eljárás hatásmechanizmusából adódó mellékhatásokat a kezelőorvos nyomon tudja követni a gondozás során. A kemoterápiával való együttes alkalmazásával a jelenlegi legjobb túlélési eredmények érhetők el a HER2-negatív, áttétes emlőrákos betegeknél.

Az új kezelési forma áprilistól már hazánkban is törzskönyvezett. Egyedi méltányosság alapján kapható, melyet a kezelőorvos kérvényezhet.

Mit jelent a HER2-pozitív és -negatív, valamint miért fontos tudni róla? Az emlőráknak sok megjelenési formája lehet, melyek eltérően reagálnak a kezelésekre. A rákos elváltozások két fajtája a HER2-pozitív és -negatív. A pozitív típus általában agresszívabb, mint a negatív, és máshogy reagál a kezelésekre. A HER2-státus csak egy a ma ismert rizikófaktorok közül, melyek befolyásolhatják az emlőrák kialakulását.
A folyamatot természetesen más tényezők is befolyásolják, de a HER2-sátus ismerete fontos. A HER2 egy receptor, amely normális esetekben is megtalálható a szervezetben. Szerepe van a sejt növekedésének és fejlődésének szabályozásában. Túl sok HER2 gén esetén a sejtek gyorsabban nőnek és osztódnak, ami rákos sejtburjánzáshoz vezethet. T.L. nana

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: