2009-09-04 13:21:17• hírek • Ferenczi Noémi

Új érettségi rendszer a 2009/2010-es tanévben

Emil Boc miniszterelnök is rábólintott Andronescu tanügyminiszter által kidolgozott új érettségi rendszerre, így a 2009/2010-es tanév végén érettségizők három írásbeli és két szóbeli vizsgát fognak tenni a mostani két szóbeli és négy írásbeli vizsga helyett. A nem román nyelven tanulók számára ehhez még hozzáadódik az anyanyelv vizsga.

Emil Boc miniszterelnök a napokban azt nyilatkozta, már a következő tanévtől be kívánják vezetni az új érettségi rendszert, illetve hogy az új a kormány felelősséget vállal a módosításokért. A kormány jövő héten dönt ezzel kapcsolatban. Boc szerint, a módosítás által leegyszerűsödik az érettségi rendszer.

Az új rendszer szerint, az érettségin három írásbeli vizsga lesz: a román nyelv és irodalom, egy a profilnak megfelelő kötelező tantárgy illetve egy választható szintén a profilnak megfelelő tantárgy vizsga. A magyar tannyelvű iskolák esetében ehhez még hozzáadódik az anyanyelv vizsga. A jövőben két részből fog állni az érettségi. A szóbelik év közben fognak zajlani és a diákok nyelvi és kommunikációs képességeinek felmérésére fognak koncentrálni.

Az új érettségi rendszerrel kapcsolatosan Kónya László főtanfelügyelő-helyettest kérdeztük, aki honlapunknak elmondta, egyetért a bevezetésre kerülő változtatásokkal, mivel a jelenlegi rendszer túlkomplikált. A szóbeli vizsgák csak elméletileg jelentettek felmérést, hiszen az igazi megpróbáltatások az írásbeliken kezdődtek. „Egyelőre nem lehet megmondani, hogy jó vagy rossz lesz-e az új érettségi rendszer, esetleg két-három év múlva. Az mindenképp pozitívum, hogy leegyszerűsödik a vizsgáztatás"- magyarázta Kónya.

Elek Imre, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója pozitívan értékelte az érettségi módosításait. „Úgy tűnik, a diákok javára válik a változtatás, abból a szempontból hogy kevesebb tantárgyból vizsgáznak, bizonyos vizsgákat már év közben letehetnek. Ha valóban így lesz, akkor én jónak értékelem a módosításokat"- magyarázta az igazgató.

Igaz Máté, a Szatmári Magyar  Diáktanács elnöke, most lesz tizenkettedik osztályos, így ő az első generációhoz tartozik, aki a saját bőrén is fogja tapasztalni az új érettségi rendszert. „Nekünk, diákoknak nagyon jól jön, hogy kevesebb tantárgyból kell vizsgázni, ami zavaró viszont, hogy a tananyagot ezúttal sem csökkentették. Azok a diákok kicsit pórul jártak, akik külföldön akarnak majd továbbtanulni, mivel nincs majd lehetőségük olyan érettségi tantárgyat választani, amire szükségük van például a magyarországi felvételihez. Az új rendszer szerint, jobban behatárolódik, hogy az adott profilú osztályból milyen szakokra lehet majd felvételizni. Úgy tűnik, jobb lesz az új rendszer, de az úgyis csak idővel derül majd ki"- magyarázta Igaz Máté.


A következő tanévben már év közben túl lesznek a diákok a szóbeli érettségi vizsgákon
A következő tanévben már év közben túl lesznek a diákok a szóbeli érettségi vizsgákon


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: