2011-01-31 17:07:47• hírek • Szatmar.ro

Új épületbe kerülhet a könyvtár

Új épületbe költözhet a megyei könyvtár, derült ki a hétfői megyei tanács ülésén.

Húsz éves problémára születhetne megoldás, derült ki a Szatmár Megyei Tanács ülésén. Amint arról korábban már beszámoltunk, a Főtéren álló, egykor a megyei könyvtár olvasó termének otthont adó épületet 2007 óta nem használhatta a könyvtár, mivel a Federalcop - az egykori Fogyasztási Szövetkezet Megyei Egyesületének jogutódja, amely az épület tulajdonjogát birtokolta - visszaigényelte azt még 1992-ben.

A több éves huzavonának úgy tűnt nem lesz pozitív végkifejlete, így a megye vezetői újabb megoldást igyekeztek találni a problémára, így jutottak arra az elhatározásra, hogy egy olyan kulturális komplexumot hozzanak létre, amelyben ez az intézmény is helyet kapna.

Az utóbbi időben felmerült egy még kézenfekvőbb megoldás lehetősége is. Az egykori mezőgazdasági igazgatóság épülete alkalmas lenne a célra, mivel az épület hátához egy olyan épületrészt húznának fel, amely megfelelő lenne a raktár szerepét betölteni, a jelenlegi épületben pedig olvasótermet, illetve kölcsönzési részleget lehetne kialakítani. Az emeleten irodák működhetnének, így a mezőgazdasági kamara intézménye is helyet kapna benne. Levéltár, könyvtár, alkotóház, tanfelügyelőség, múzeum, valamint a tanügyiek háza is ebben a térségben központosulhatna, amennyiben a megyei tanács megkapja az épület tulajdonjogát a Mezőgazdasági Minisztériumtól.

Ennek feltétele, hogy miután a megyei tanács határozatban elfogadja az indítványt, a prefektussal közösen egy kormányhatározat-tervezetet kell küldjenek Bukarestbe, amelyet láttamoztatni kell a Mezőgazdasági Minisztériummal, a Belügyminisztériummal, illetve a Kormányfőtitkársággal.

Úgy tűnik tehát, hogy megoldás születhet végre a könyvtár sorsának ügyében is, és lezárulhat a két évtizedes probléma.


Megoldás születhet a problémára
Megoldás születhet a problémára


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: