2014-08-26 19:38:51• hírek • MTI

Új élőhelyre van szüksége a világ legritkább madárfajának

A madagaszkári barátréce (Aythya innotata) az emberi tevékenység következtében egyetlen élőhelyre, a Matsaborimena-krátertó környékére szorult vissza, amely azonban nem bizonyult megfelelőnek a madarak táplálkozása szempontjából.

A The Wildfowl and Wetlands Trust (WWT) által vezetett kutatás szerint mindössze 25 barátréce élhet szabadon jelenleg, ráadásul a fiókák 96 százaléka éhen hal két-háromhetes korában. A fajt a kilencvenes évek végén már kihaltnak tekintették, azonban 2006-ban élő példányokra bukkantak a tó partján. A WWT más szervezetekkel együtt ezután kezdett bele a madárfaj tenyésztésébe, és a szabadon élő populáció növekedésének nyomon követésébe.

"10-11 tojónk van jelenleg, és biztonsággal mondhatjuk, hogy többségük rak tojásokat, és a tojások ki is kelnek" - nyilatkozta Geoff Hilton, a WWT kutatója a BBC-nek. A barátréce a tavak fenekéről táplálkozik, de a Matsaborimena-tó túl mély, így a nőstények nem tudják a fiókákat megfelelően etetni.

"A hely, ahol a faj jelenleg él, nem megfelelő számára. Csupán egy hely, ami kevésbé érintett az emberi tevékenységtől" - mondta el Hilton. A tudósok szerint azonban a faj ismét új erőre kaphatna, ha a fogságban tenyésztett fiókák számára megfelelő élőhelyet találnának a természetben.
"Nemrégiben találtunk egy olyan tavat, amely szerintünk a helyreállítás után alkalmas lehet visszatelepítési helyszínnek" - mesélte Hilton.

"A legfontosabb, hogy együtt kell működni a helyi lakosokkal a barátrécék megmentése érdekében, de a tavat is helyre kell állítani és segíteni a körülötte élőket, hogy könnyebben megélhessenek belőle" - magyarázta a tudós.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: