2011-02-18 09:22:07• hírek • MTI/AFP

Új élet érző műkarral

Megkezdődik csütörtökön a világ legnagyobb tudományos konferenciája, az Amerikai Tudományfejlesztési Szövetség (AAAS) éves tanácskozása Washingtonban, a fórumon a gondolatvezérelt bionikus kar területén elért haladás jelenti az egyik legnagyobb érdekességet.

A bionikus kar fejlesztésének legújabb eredményeiről Todd Kuiken, a chicagói rehabilitációs intézet bionikus gyógyászattal foglalkozó központjának igazgatója, a terület úttörő kutatója számol be. A szakember 2002-ben ért el áttörést a bionikus karral, most a területen elért haladásról tájékoztatja a tudományos világot a február 21-ig tartó konferencián.

A "high-tech" protézis az úgynevezett Targeted Muscle Reinervation (TMR), vagyis a célzott izombeidegzési eljáráson nyugszik. Az amputált végtagot korábban vezérlő idegeket máshová ültetik át, az áthelyezett idegek pedig lehetővé teszik, hogy az agyból a kar irányítására érkező impulzusok vezéreljék a művégtagot. A jeleket általában egy mikroszámítógép értelmezi, ez a gondolattal egy időben a művégtagba továbbítja az utasításokat.

Az új fejlesztések révén a bionikus karral halványan az érintést is lehet érezni, és a használók meg tudják különböztetni a hideget és a meleget. Az Egyesült Államokban egy leszerelt katona mutatta be a sajtó előtt a kar fejlesztéseit, Glen Lehman őrmester Irakban vesztette el egyik karját.
A világon több mint ötvenen - hadisérült leszerelt katonák - használnak már bionikus kart.


Bionikus kar - lassan tökéletesen helyettesíti az igazi kart
Bionikus kar - lassan tökéletesen helyettesíti az igazi kart


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: