2018-11-08 08:17:26• hírek • Bede Emőke

Új burkolatot kapott a bank lépcsője

Mint arról már több ízben is beszámoltunk, a szatmári önkormányzat egyik legfontosabb projektje, hogy felújítsa, illetve gyalogos- és biciklibaráttá tegye a város régi és új főterét.

Azonban ahhoz, hogy a város arculata valóban megújuljon és szemnek kellemessé váljon, nem csak a városvezetés elhatározására van szükség, hanem arra is, hogy a különféle magánkézben levő intézmények is aktívan hozzájáruljanak ehhez. Példának okáért megemlíthetjük az Október 25. téren működő bankot is, mellyel az önkormányzat csatározása nem mostanában kezdődött. Az elmúlt években többször is felszólították a pénzintézményt, hozza rendbe az épület homlokzatát és a lépcsőket, hiszen a foghíjas burkolat nem csak a városképet rontja, de alkalomadtán még veszélyes is lehet.
 

Hosszas huzavona után végre október közepén megjelentek a munkások, és nekikezdtek a város egyik forgalmas pontján található bank székhelyének korszerűsítéséhez. Akit pedig mostanában vitt útja a BCR Bank felé, láthatta, hogy a töredezett, hiányos csempefelület már a múlté, a lépcsők új burkolatot kaptak. Emellett megújultak a virágágyásoknak helyet adó elemek is.


Ilyen volt nemrégiben.


Már most látszik a komoly változás.


Ami magát a régi- és az újközpont felújítását illeti, elmondhatjuk, hogy a fő célkitűzés az autók számának és az ezzel kéz a kézben járó szén-dioxid-kibocsátásnak a csökkentése, illetve a zöldövezetek területének megnövelése. A régi központot, tehát a parkot és az ezt körülölelő zónát érintő legfontosabb változás kétségkívül a körforgalom felszámolása lesz, ugyanis szeretnék kizárólag a gyalogosok és a kerékpárosok rendelkezésére bocsátani ezt a területet. Az autósforgalom épp csak érinti majd a régi körforgalmat: a Várdomb (Decebal) utcáról érkezők továbbhaladhatnak az Eötvös (Cuza Voda) felé. A tömegközlekedési vállalat autóbuszai és a mentők, tűzoltók természetesen továbbra is behajthatnak majd. A parkban is jelentős változtatásokra lehet majd számítani, többek között a Fehér Házat és az Északi Színházat egyetlen, egyenes járdával kötnék össze. Emellett külön zónát alakítanának ki a gyerekek, az idősek és a kereskedelmi egységek számára, de a zöldterületek nagyságát is jelentősen megnövelnék, valamint mindent egy szintbe hoznának, azaz sem a bicikliket, sem a babakocsikat nem kell majd lépcsőkön emelgetni.
 

A második projekt a város újközpontját érinti. Ebbe beletartozik az Október 25. téren átvezetett bicikliút kivitelezése, a Közigazgatási Palota előtti szökőkút felújítása és egy olyan rendezvénytér kialakítása, hol bátran lehet nagyobb eseményeket is szervezni. De javítanák a járdákat és a közvilágítást is, azaz 21. századi arculatot kölcsönöznének az amúgy 20. századi hangulatot idéző újközpontnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: