2010-08-13 12:32:11• hírek • Szatmár.ro

Új betegség támad?

Halálos áldozatot követelt Bulgáriában a nyugat-nílusi vírus, Görögországban három áldozatot jegyeztek. A romániai hatóságok készültségben vannak.

Készültségben vannak az egészségügyi hatóságok az országban, ugyanis vélhetőleg Görögországból - Bulgárián keresztül - Romániába is kerültek agyhártyagyulladást terjesztő szúnyogok. Az Egészségügyi Minisztérium szakemberei szerint Romániában még senki sem kapta el a betegséget szúnyogcsípés következtében.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság adatai szerint, az elmúlt évben egy szatmári sem fertőződött meg a Nyugat-nílusi lázzal szúnyogcsípés következtében, azonban az igazgatóság figyelemmel követi térségünkben az esetleges megbetegedéseket.

A felkészültség azonban nem árt, ha pedig tüneteket észlelnek magukon a lakosok, jobb minél előbb orvoshoz fordulni.

A fertőzés az esetek 80 százalékában tünetmentes. A fertőzöttek 20 százalékánál alakul ki a nyugat-nílusi láz. A betegség lappangási ideje 2-14 nap. Legfontosabb tünetei a láz, fejfájás, gyengeség, bőrkiütések, megduzzadt nyirokcsomók, szemfájdalom. Súlyos esetben a vírus az agy vagy a gerincvelő gyulladását is előidézheti. A központi idegrendszer érintettségének legjellemzőbb kezdőtünete az erős fejfájás. Ezt követően tudatzavarok, végtagbénulás, agyideg-sérülés, tremor (remegés) és mozgászavarok jelentkeznek.


Szúnyogok terjesztik a betegséget
Szúnyogok terjesztik a betegséget



A gerincvelő gyulladása ritkább jelenség. Legfontosabb tünete a végtagok aszimmetrikus bénulása, melyet sok esetben idegfájdalom előz meg. A bénulás más tünetek (láz, fejfájás, stb.) nélkül, önmagában is előfordulhat. A legsúlyosabb betegség tünetei a következők: láz, gyomor-bélrendszeri tünetek, mozgásszegénység, mozgásszabályozási zavarok, szemideg-gyulladás, epilepsziaszerű görcsök, izomgyengeség, értelmi zavarok, gerincvelő gyulladás. Olykor a nyakon, a törzsön, karokon és az alszárakon foltos vagy kanyarószerű kiütések jelentkezhetnek. A legutóbbi járvány során szívizom-gyulladást, hasnyálmirigy-gyulladást és viharos lefolyású májgyulladást is megfigyeltek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: