2018-08-07 08:47:27• hírek • (x)

Új beruházás Fényen - 100 új munkalehetőség

Új, nagy volumenű beruházás Mezőfényen helyiek és vidékbeliek számára, amely sok munkahelyet jelent, méghozzá németországi bérezéssel az oktatási időszakra, és azután is kimagasló javadalmazással. A németországi SoehnerGroup GmbH megkezdte új munkatársai toborzását a Szatmár megyei Mezőfényen épülő új gyárába.

A részletekről Thomas Funkenhauser vállalkozásvezető beszélt. 


– Ugyan szatmárnémeti vagyok, Thomas Funkenhauser a nevem, de a mezőfényiek talán ismernek… A Soehner céget képviselem. A cégünk pár éve vásárolt Mezőfényen beruházási területet. Azért tette, hogy kövesse Romániába az üzleti partnereit, klienseit. Közülük fontos kiemelni a Bosch-t, a Contitech-et stb. Miután megvásároltuk itt a beruházási telket, elkészítettük a terveket. Például magasfeszültségi áramot vezettettünk ki a telekre, de földgázt is, míg a vizet a polgármesteri hivatal segítségével juttattuk el oda. Ezek a beruházások még 2014–15-ben történtek meg. A telek vételárán kívül a tervezési költségeket is beszámítva 190 ezer eurónyi a befektetés. Az ügyfeleink kérésének, sürgetésének eleget téve azonban úgy döntöttünk, hogy a gyorsabb megvalósíthatóság miatt mégis Temesváron bérelünk egy csarnokot, és ideiglenesen oda telepítjük a gyárunkat. Az a csarnok 4000 négyzetméteres. Viszont a megrendelések növekvő száma, illetve az alapfelállásnak – miszerint mezőfényi telephellyel saját gyártóegységünk legyen – megfelelően a tulajdonos úgy döntött, hogy útjára indítja az itteni beruházást. Ennek érdekében két céget alapítottam, a Soehner Technology Kft-t, amely a termeléssel foglalkozik, illetőleg a Soehner Immobilien Kft-t, amelyek a beruházást fogja megvalósítani.


– Abban, hogy Mezőfény mellett döntöttünk, közrejátszottak a már itt jelenlévő vállalkozások jó tapasztalatai. A település elhelyezkedése, hogy közel van a határhoz, szintén fontos érv volt. És persze az is, hogy a cégünk romániai és magyarországi, illetve a leendő ukrajnai partnerei számára gyakorlatilag egyenlő távolságra található. Nagyon fontos volt még a döntéshozatalban a helyi munkamorálja, ez az, ami nekünk tetsző életfelfogás.


– A jövő év első harmada a kivitelezés tervezet vége. Az idő szűkössége miatt a különféle engedélyeket igényeljük. Először is a beépíthetőségi engedélyt, az építkezési engedélyt. Ebben számítunk a helyhatóság támogatására is. Főleg az autóiparnak dolgozunk, és high-tech gépekkel, azaz robotizált, automatizált gépsorokkal történik maga a munkavégzés; így az úgynevezett direkt operátoraink, a gépkezelőink ténylegesen monitorfelületről vezényelik a gyártási munkálatokat. Ezért – a tevékenységi körünknek megfelelően – igen bő a termelési metodológia, magasak a minőségi kívánalmak, és ennek megfelelően a leendő alkalmazottaink betanítása, oktatása az átlagosnál hosszabb időszak. Így a most, az első körben megnyíló szabad állásokat a németországi anyacég keretében hirdetjük meg. Azaz németországi munkaszerződést és nyilván németországi bérezési feltételeket kínálunk. A szállást és az úti költségeket szintén a cégünk biztosítja, hiszen a betanítás folyamata odakint történik. Ezzel párhuzamosan mi Mezőfényen megvalósítjuk a beruházás első fázisát. A rendelkezésre álló 8-9 hónap alatt a megfelelő képzést meg lehet szerezni ott, Németországban. Utána már az itteni cég alkalmazásában fognak dolgozni, itt, Mezőfényen.


– Nem tartunk, nem tartok attól, hogy úgymond telített a munkaerőpiac. Nem az! Azok a cégek, amelyek munkaerőhiánnyal küszködnek – én azt gondolom – nem optimális bérpolitikát alkalmaznak. Azt be kell látni, hogy 2018-ban Románia már nem egy úgynevezett low cost ország. Annak már több éve vége. Azt gondolom, hogy az koncepcióbeli tévedés, hogy itt munkaerőhiány van. Nem, nincs munkaerő hiány. Hanem az a helyzet, hogy a bérezéspolitika leragadt a három-négy évvel ezelőtti szinten. Míg az akkoriban megfelelő, elfogadható volt, már a különféle szolgáltatások, így például az egészségügyiek, a különféle lakosságiak díjszabásai elérték a nyugati árakat, ám azokat a „low cost country” koncepciónak megfelelő fizetésekből lehetetlen kifizetni. Ezért a munkaerő menekül. Vagy külföldet választja, vagy a szürke szegmenst kezdi erősíteni. Ennek eredményeként pedig alacsonynak tűnik a munkanélküliség… Összegzésként elmondhatom, hogy szerintem: felelős bérpolitikával egy cég bármikor szert tehet alkalmas munkaerőre, különösen akkor, ha a képzésre hangsúlyt fordít.


– Tehát lehet jelentkezni! Mind az alábbi hivatkozáson megtalálható elérhetőségeken, de például a Mezőfényi Polgármesteri Hivatalban is tájékoztatnak. Most, az első körben azokat a munkahelyeket hirdetjük meg, amelyek betöltői a későbbiekben az újabb kollégáikat fogják kiképezni, ugyanakkor nyilván tapasztalattal fognak rendelkezni, azaz előrébb haladhatnak a belső hierarchiában. A terveink szerint olyan 30–35 ezer négyzetméternyi alapterületű lesz végső soron az üzemünk. A beruházás első szakaszának a végén – amikor már teljes kapacitással tudunk termelni –, akkor körülbelül 90–95 embernek tud állást biztosítani. Ezekre lehet már most jelentkezni!


ÖRÜL-E AZ ÚJABB BEFEKTETÉSNEK BRÉM LÁSZLÓ MEZŐFÉNYI POLGÁRMESTER?

– Természetesen nagyon örülök minden befektetésnek. Ezzel csak igazolódik az a prekoncepció, amely mentén elindultunk 2016-ban. Nagyon örülök annak, hogy ilyen high-tech felszereléssel működő vállalkozás érkezik, mivel ez is lehetőséget nyújt a fiataloknak. Vonzerőt jelenthet ez például azoknak a fiataloknak, akik korábban azért mentek el külföldre, mert ebben a szegmensben nem találtak itt megfelelő munkalehetőséget. Nagyon pozitív tendencia az, hogy két évvel ezelőtt harminckét eladó ház volt Fényen, ezzel szemben jelenleg négy van. Bízom benne, hogy sikeres együttműködést alakítunk majd ki a Soehner céggel. Ez a beruházás fontos Mezőfénynek, illetve természetesen az egész vidéknek. Mi tárt karokkal várjuk őket, mindenféle segítség kapcsán a rendelkezésükre állunk. Érdeklődni a hivatalban is lehet.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: