2011-02-19 12:53:28• hírek • MTI

Új arcot kapott Ötzi, a gleccsermúmia

Új arcot kapott, ezúttal barna szemekkel Ötzi, a gleccsermúmia felfedezésének közelgő 20. évfordulója tiszteletére.

A "jégember" arcát a Dél-Tiroli Régészeti Múzeum március elsején nyíló új kiállításán mutatják be.
Az "élő" Ötzi arcát két holland szakértő, Alfons és Adrie Kennis rekonstruálta a múmia csontvázának háromdimenziós felvételei, valamint a legújabb igazságügyi orvosszakértői módszerek segítségével. A legújabb kutatások szerint ugyanis Ötzinek barna szemei voltak, nem pedig kékek, mint korábban hitték.

A bolzanói múzeum tökéletesíti a gleccsermúmia tartósításának módszerét is, az oxidációt gátló tiszta nitrogént alkalmazva.
A kora rézkorban, 5300 éve élt Ötzi múmiáját 1991. szeptember 19-én Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi-Alpokban, Hauslaubjoch közelében, 3210 méter magasan jégbe fagyva fedezte fel egy nürnbergi házaspár, Erika és Helmut Simon.
A jégember, aki a feltételezések szerint 45 éves kora körül hunyt el, 160 centiméter magas volt, testsúlya pedig nem haladta meg az 50 kilogrammot, s ha ma élne, 38-as lábbelit viselne.

Ötzi a hírnevét azonban sokkal inkább a jégember átkának tulajdonított haláleseteknek köszönheti: a múmia megtalálása után több olyan személy is elhunyt, akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek a rézkori vadásszal. Így Ötzi megtalálója, Helmut Simon hegymászás közben zuhant le egy szikláról 2004-ben. A gleccsermúmiát megvizsgáló igazságügyi orvosszakértő 1992-ben autóbalesetben vesztette életét, amikor egy, a jégemberről tartandó előadásra sietett, de Ötzi "átka" lesújtott hegyi vezetőre és hegymászóra, újságíróra és kutatóra is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: