2006-10-04 18:34:21• hírek • Szatmár.ro

Ügyeljünk az elhízással!

 Az elhízottak úgy függenek az ételtől, mint a drogosok napi adagjuktól.

Az elhízott emberek hasonló módon függhetnek az ételtől, mint a drogosok napi adagjuktól - mutatta ki egy új kutatás, mely talán magyarázatot szolgáltat ezen emberek állandó, beteges éhségére. A bizonyítékok hét elhízott ember agyának átvilágításából származnak. Az alanyokat olyan készülékekkel szerelték fel, melyek azt sugallták nekik, hogy már nem éhesek, közben PET - pozitron emissziós tomográfia - segítségével figyelték agyi aktivitásukat.

Az implantált készülékek, az úgynevezett "gyomorstimulátorok" alacsony szintű elektromos stimulációt okoznak a váguszidegben (a zsigeri idegrendszer két fő idegének egyike. Megnyugtatja vagy serkenti az emésztést.) Amikor a készüléket bekapcsolták, a váguszideg stimulálása miatt a gyomor kitágult és olyan peptideket kezdett el termelni, melyek a "telítődés" üzenetét továbbították az agynak.

"Tudjuk, hogy amikor eszünk, gyomrunk a váguszidegen keresztül küld jeleket az agynak. Az étel összetevői érintkezésbe lépnek a gyomorfallal és a jelzés eléri az agyat, mellyel még több, vagy kevesebb fogyasztásra ösztökél" - mondja Gene-Jack Wang, kutató.
 
"Azonban mi azt akartuk tudni, hogy a jelzés az agy mely területébe fut be" - teszi hozzá. Ezért a kutató és csapata az alanyoknak radioaktív cukrot adott, így egy szkenner segítségével nyomon tudták követni, hogy az agy mely részei aktívak. Wang szerint azt tudják, hogy az agy "éhségközpontja " a hipotalamusz, ám amit most sikerült megfigyelniük megdöbbentette őket. A csapat ugyanis kimutatta, hogy amikor a gyomorstimulátorokat bekapcsolták, a hipokampusz aktiválódott- értesült a Híradó.

A hipokampusz a jutalom-rendszerrel és a memóriával áll kapcsolatban. A kísérlet során azon területek "villantak" fel, melyek a drogfüggésnél aktiválódnak. A folyamat nagyon hasonlít ahhoz, mely a kokain iránti függőséget váltja ki. Így annak ellenére, hogy az agy a gyomor telítettségi érzéséről kapott információt, még többet kíván.

A kísérlet során minden alanyt megkértek, hogy válaszoljanak néhány kérdésre, mellyel a kutatók az evési viselkedés különböző aspektusait vizsgálták, többek között az önuralmat, a szabálytalan evést és az emocionális táplálkozást. Az így kapott információkat összehasonlították, hogy mely típusú étkezés kapcsolható az egyes agyi területekhez. Kiderült, hogy amikor a gyomorstimulátorokat bekapcsolták, az alanyok 21 százalékkal kevésbé éreztek késztetést az emocionális étkezés iránt - ennek során nagy mennyiségű táplálékot fogyasztanak éhségérzet nélkül -, mint amikor a készülékeket kikapcsolták.
 
Az eredmények megmagyarázhatják, miért olyan nehéz kezelni az elhízást. Egy elhízott ember számára igen nehéz a fogyókúra, mivel nem tudja elnyomni vágyát a táplálkozás iránt, még akkor sem, ha fiziológiailag agya már megkapta a gyomortól érkező "teli" jelzést. Az ilyen emberek állandóan éhesnek érezhetik magukat, még akkor is, amikor már annyit ettek, mely táplálékmennyiség egy egészséges ember éhségét megszünteti. A kutatás azt mutatja, hogy még nem találtuk meg az elhízás elleni csodagyógyszert és tovább kell vizsgálnunk az agy egyéb területeit - mondja Wang.

stop.hu 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: