2014-03-17 10:51:55• hírek • Szatmár.ro

Ugyanazt akarjuk - nők és férfiak lelki hétvégéje

Férfiak és nők külön lelki hétvégén elmélkedtek az identitásból fakadó kérdésekről, az egyéni hang megtartásáról, a férj- és feleség szerep betöltéséről.

Szatmárnémetiben férfiak, Nagyszokondon nők számára rendeztek lelki napokat március 14. és 16-a között. Mindkét program a hitben való megerősítést tűzte ki célul, olyan kérdések, témák feldolgozásával, melyek identitásból fakadó válaszokat hordozhatnak.

A „Szent József - a munkás" Római Katolikus Férfiszövetség a Szent Alajos Konviktusba hívta a férfiakat, apákat, ahol a felvezető kulturális csemegét követően a függésről, a család boldogítóiról, az önátadásról, kihívásokról beszélgettek. A találkozó címe - „Önátadás. Boldogan!" - ugyanakkor áthatotta a teljes együttlétet, a legparázsabb beszélgetéseket a boldogságkeresés dilemmája adta, mely személyes megnyilatkozásokat, tanúságtételeket igényelt a résztvevőktől.

Az egyházmegye család munkacsoportja által a nagyszokondi Szent Ignác Lelkigyakorlatos Központba invitált nők, feleségek, anyák a nőiességükben rejlő, abból fakadó értékeket keresték. Tudatosítani próbálták a gondolatot, miszerint Istentől akarva vannak sok talentummal, értékkel felruházottak. Ezt a bibliai női szereplők - Sára, Miriam, Rut, Erzsébet - személyiségjegyei megvizsgálásával is segítették. A szombati nap második felében szóba került a házastárssal való viszony, a gyöngédség, a nőiesség kiteljesedése, felértékelése a házasságban. Az előadások mellett volt alkalom a csendes elvonulásra, a gondolatok észlelésére, az elhangzott üzenetek révén születő érzések rendezésére, így az életükben levő kapcsolatok megvizsgálására.

Lelkinapot tartottak

Mindkét lelki programnak voltak ugyanakkor közös elemei is. Az egyik legfontosabb az Úrral való csendes találkozás a szentségimádásban, a másik pedig az a gondolatív, miszerint a nő a férfi mellett, a férfi pedig a nő mellett teljesedhet ki. Számos megvallás mutatott a házastársra, akár a boldogság keresése, akár pedig a világban való hely megtalálása tekintetében mondták el érzéseiket. Egymásra tekintve, majd tekintetüket Istenben egyesítve értéket, életet, nyugalmat találnak. A férfiak és a nők ilyen szempontból egyet akarnak, még ha saját, külön identitásuk megélését keresik is, hiszen ez közösségben egymással, Istennel lesz teljes.

Férfi-, és női lelki napokat terveznek a jövőben is megszervezni egyházmegyei szinten, de ahogy Nagyszokondon elhangzott, szeretnék akár plébániákon is megvizsgálni az ilyen jellegű találkozók, beszélgetések lehetőségét.

Lelkinapot tartottak

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: