2020-01-31 13:02:23• hírek • Erdélysport.hu

Ugrásszerűen megnőtt a román(iai) játékosok száma a magyar NB I-ben

Zsóri Dániel – Foto: MTI
Zsóri Dániel – Foto: MTI

Érdekes és részletgazdag riportot közölt "A puszta csábítása" címmel csütörtöki számában Románia egyetlen sportnapilapja, a Gazeta Sporturilor annak kapcsán, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a magyar labdarúgó NB I-ben szereplő román(iai) játékosok száma.
 

Csak a pénteken véget érő téli átigazolási időszakban két román játékos szerződött Magyarországra, egy harmadik pedig „készülődik”. Biztosan a magyar élvonalban folytatja Andreias Calcan és Steliani Filip – mindkettő a Viitorulból tette át székhelyén az Újpestbe. Andrei Peteleu szerződését felbontotta a bajnoki címvédő és jelenlegi listavezető Kolozsvári CFR, ő a lap szerint Kisvárdára tart. Tovább erősíti az újság által „váratlan trendnek” nevezett jelenséget, hogy a francia Lyes Houri a MOL Fehérvár csapatába szerződött – a Viitorultól.
 

Ezeknek az átigazolásoknak köszönhetően már 11-re emelkedett a román(iai) játékosok száma az NB I-ben: csak ukrán (16) és szerb (15) légiósból van több a magyar elitben. Ennél töb román légiós egyetlen külföldi bajnokságban sem szerepel. A legtöbben, öten, a Kisvárdában játszanak. (Az alsóbb osztályokat is figyelembe véve a mértékadó transfermarkt.de összesen 43 olyan romániai játékost tart számon, aki Magyarországon focizik.)
 

A közel tucatnyi játékos negyede pedig magyar származású: az aradi Zsóri Dániel a MOL Fehérvárban, a kézdivásárhelyi Nándor Tamás a Puskás Akadémiában, a szatmárnémeti Zsiga Ervin pedig a Kaposvárban szerepel. De rendelkezik magyar állampolgársággal a szintén szatmárnémeti Adrian Rus is, aki az ősszel a román felnőtt válogatottban is bemutatkozott.
 

A lap arra is igyekszik választ adni, mi az, ami a játékosokat Romániából Magyarországra vonzza. Forrásaikra hivatkozva a legfontosabb érvek közé sorolják a jobb infrastruktúrát, a csúcsminőségi felkészülési lehetőségeket, a kiváló egészségügyi hátteret, valamint a komolyságot és a kiszámíthatóságot a fizetések és egyéb kifizetések terén.
 

Nem maradhat ki a politikum sem, a Gazeta Sporturilor említést tesz ugyanis arról is, hogy a kedvezőbb adórendszer lehetővé teszi Magyarországon, hogy a 2018-2019-es szezonban 12%-kal nőjön az NB I csapatainak fizetési alapja. Ezek szerint a tavalyi idényben a 12 magyar élvonalbeli klub 56 millió eurót költött fizetésekre. Azaz éves szinten csapatonként átlagosan 4,7 millió eurót. Ami az UEFA adatai szerint egy millióval magasabb, mint a Liga 1-ben kifizetett bérek átlaga. Persze az NB I-ben sem hasonló mértékben dúskálnak a csapatok a pénzben, a legtöbbet ugyanis a Ferencváros költött fizetésekre – 8 millió eurót. Szemben a Kolozsvári CFR 6 millió eurójával, amivel vezeti a vonatkozó listát Romániában, írja a bukaresti újság.
 

A lap szerint az NB I legjobban fizetett játékosaként a Ferencváros brazilja, Isael 60.000 eurót tehet zsebre havonta – pontosan a dupláját annak, amennyit a román Liga 1 legjobban fizetett játékosai (Alexandru Chipciu – CFR, Criatian Manea – FCSB) keresnek.
 

Az NB I román(iai) légiósai a transfermarkt.de piaci értékelése alapján:

- Gheorghe Grozav – 29 éves – Kisvárda – 900.000 euró

- Adrian Rus – 23 éves – MOL Fehérvár – 700.000 euró

- Andrei Peteleu – 27 éves – Kisvárda – 600.000 euró

- Andreias Calcan – 25 éves – Újpest – 550.000 euró

- Steliano Filip – 25 éves – Újpest 400.000 euró

- Zsóri Dániel (Fotó) – 19 éves – MOL Fehérvár – 250.000 euró

- Claudiu Bumba – 26 éves – Kisvárda – 250.000 euró

- Zsiga Ervin – 28 éves – Kaposvár – 175.000 euró

- Mihai Minca – 35 éves – Kisvárda – 150.000 euró

- Cornel Ene – 26 éves – Kisvárda – 125.000 euró

- Nándor Tamás – 19 éves – PAFC – 75.000 euró

További erdélyi sporthírekért látogasson el az Erdélysport.hu oldalára!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: