2011-09-02 14:40:53• hírek • MTI

Üdvözlendő, radikális lépés

Elvszerű, "üdvözlendő", "radikális" lépének nevezi a pénteki romániai magyar sajtó Eckstein-Kovács Péter lemondását a román államelnök kisebbségügyi tanácsadói posztjáról, amit a magyar politikus azzal indokolt, hogy a verespataki ciántechnológiás aranykitermelés kérdésében Traian Basescuétól eltérő álláspontot vall.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) pénteki vezércikkében emlékeztet: amikor az elveszített 2008-as parlamenti választások után Eckstein-Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt szenátora elszegődött Basescu mellé kisebbségügyi tanácsosnak, az RMDSZ éppen akkor került ellenzékbe. A volt kisebbségügyi miniszter úgy vált tehát részévé az államelnök gyakorolta hatalom köreinek, hogy alakulata ellenzékben volt kénytelen politizálni. Akkor a politikus gesztusát sokan opportunistának titulálták, és azt vágták a fejéhez, hogy a hatalomból kiszorult RMDSZ-t cserben hagyva "lepaktált" a Cotroceni-palota urával - írja a lap.

"Most, majdnem három év után, fordult a kocka: az RMDSZ van kormányon az "elnöki párt" oldalán, és Eckstein-Kovács Péter "vonult ellenzékbe" azzal, hogy lemondott magas cotroceni-i posztjáról. A volt szenátor elvi okokkal indokolta lemondását: Traian Basescuval szöges ellentétben ő ellenzi a verespataki bányaberuházást, és ez a nézetkülönbség lehetetlenné teszi az együttműködést közöttük más kérdésekben is - olvasható a cikkben.

Eckstein gesztusa mindenképpen üdvözlendő, még akkor is, ha felmerül a kérdés: miért csak most, és miért éppen most kerül rá sor? - teszi fel a kérdést a kommentátor, emlékeztetve, hogy az államfő már a korábbi években is ország-világ előtt kinyilatkoztatta, hogy ő az aranykitermelés híve. Ha tanácsadója már akkor nyilvánosan elhatárolódik tőle, ha akkor lemond, a gesztusnak azonnali, akár a választások végkimenetelére is kiható politikai következményei lettek volna - állapítja meg a szerző.

Az erdélyi Krónika pénteki vezércikkében úgy fogalmaz: radikális lépéssel cáfolta meg Eckstein-Kovács Péter azokat az - RMDSZ egyes köreiben hangoztatott - vádakat, amelyek szerint Traian Basescu tanácsadójaként ő lenne az államfő "trójai falova" a szövetségben. "Eckstein lépése vészharangkongatásként is értelmezhető, ezzel a jól mediatizálható áldozattal próbálja meg felhívni a szélesebb közvélemény figyelmét a verespataki bányaberuházás veszélyeire" - írja vezércikkében a lap. Basescu ugyanis az elmúlt hetekben az eddig bizonytalan projekt első számú támogatójává vált, több ízben is vehemensen hangoztatta azt a véleményét, hogy - ciánveszély ide vagy oda - a verespataki aranyat és ezüstöt mindenképpen ki kell termelni. Miután pedig éppen Eckstein volt az, aki néhány évvel ezelőtt a ciántechnológia betiltását kimondó törvényt próbált elfogadtatni a parlamentben, a lemondás természetes lépésnek tekinthető - állapítja meg a Krónika.

A lap cikkírója ugyanakkor megjegyzi: a tanácsadói tisztségből való távozás nem csupán az államfőnek és a közvéleménynek, hanem az RMDSZ-nek küldött üzenetként is értelmezhető. A szövetség ugyanis a jelek szerint beállt Basescu és az általa támogatott román kormánypárt, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) mögé, és úgy tűnik, immár egyáltalán nincs ellenére a környezetet jóvátehetetlenül tönkretevő, veszélyes, de jelentős anyagi haszonnal kecsegtető beruházás - áll a kommentárban.

A lap szerint Eckstein ezzel a lépéssel nyomatékosította azt a gesztust, hogy ő is aláírta azt a 77 civil szervezet által kezdeményezett, politikai felhangoktól sem mentes petíciót, amelyben Kelemen Hunor művelődési minisztert és egyben RMDSZ-elnököt ostorozzák a bányanyitás támogatása miatt. A lap emlékeztet, hogy Eckstein-Kovács Péter lemondása "kiverte a biztosítékot" Kelemen Hunornál.

"Lépésével így tovább erősítette azon képet, hogy elvhű, saját útját járó politikus. Kérdés azonban, hogy mindennek mekkora a haszna. Az érdekvédelmi szervezetként indult RMDSZ egyre inkább pártként viselkedik, ennélfogva egyre kevésbé tolerálja a különutasságot, a verespataki ciános aranybánya pedig az erős politikai hátszélnek köszönhetően valószínűleg az Ecksteinéhez hasonló kamikázeakciók ellenére is mindenképpen megnyílik" - olvasható a Krónika vezércikkében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: