2013-01-03 18:30:10• hírek • Ubuntu.hu

Ubuntu operációs rendszer telefonokra

A napokban rejtélyes visszaszámláló került ki az ubuntu.com-ra "olyan közel, hogy szinte már megérintheted" felirattal. Többen találgattak, vajon mi állhat a dolog mögött. Mint kiderült, az Ubuntu mobiltelefonokra szánt operációs rendszere.

A kezelőfelület egyszerű, letisztult, könnyen kezelhető. Hasonló, mint az asztali verzió esetén.
A bal oldali panel kihúzásával elénk tárulnak kedvenc programjaink. A kijelző tetején találhatjuk a rendszer indikátorokat: új üzenetek, hangerő, hálózat, akkumulátor töltöttség, jelenlegi idő. A jobb oldali éltől ujjunkat balra húzva visszatérhetünk az előzőleg megnyitott programhoz.

A fejlesztők számára előny, hogy az Ubuntu telefonra szánt verziója támogatja a HTML5-öt. Natívan futó programokat lehet írni OpenGL, QML, C, C++, Javascript használatával.

Sokakban felmerülhet a kérdés: "Hol szerezhetem be az Ubuntu mobil verziójával szállított készüléket?". Sajnos még nincs forgalomban ilyen telefon. A Canonical egyelőre gyártókat keres az új platform mögé.

Az első készülékek a CES-en és a Mobile World Congress-en lesznek kiállítva, piacra kerülésük 2014 első félévében várható, adja hírül az Ubuntu.hu oldal.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: