2013-01-07 16:56:49• hírek • Kocsis Zoltán

USL-és játék az adókkal

Máris összeült a Szatmárnémeti Városi Tanács
Máris összeült a Szatmárnémeti Városi Tanács

Alig telt el hét nap az új esztendőből, a Szatmárnémeti Városi Tanács máris rendkívüli ülésre gyűlt össze hétfőn. A napirenden mindössze két pont szerepelt: az egyikben a tanácsosok érvénybe léptették a kormány decemberben meghozott határozatát, a másikban pedig éltek a törvény adta lehetőségekkel.

Magyarán, a második határozati pontban a tanács, mint minden évben, megszavazta, hogy a 2012-es esztendőben létrejött költségvetési veszteséget az év elején kötelező jelleggel elkülönített tartalékalapból fedezze. Jelen esetben ez 2,6 millió lej, amiből csakis különböző beruházásokat, befektetéseket lehet finanszírozni.

Az első pontban a városatyák helyi szinten is életbe léptették azt, amiről a kormány még december végén törvénykezett: megemelték a különböző okmánybélyegek árát, bizonyos illetékek értékét, magyarázta el Magyar Lóránd tanácsos.

Ugyanez a törvény mondja ki azonban, hogy minden önkormányzatnak 30%-al meg kell emelnie a helyi adók szintjét. Mindezt annak ellenére, hogy Victor Ponta miniszterelnök korábban ígéretet tett, hogy ezt továbbra is az önkormányzatok belátása bízza.

Liviu Dragnea, a PSD főtitkára mát többször kijelentette, hogy a törvényt sürgősen megváltoztatják és a „kötelező" helyett „lehetségesre" változtatják a szöveget. Mindez azonban egyelőre nem történt meg, jelen állás szerint tehát az önkormányzatoknak emelniük kell. Dorel Coica polgármester az utóbbi hetekben úton-útfélen kijelentette, hogy Szatmárnémeti nem emeli meg az adókat. Ha a polgármester pártját képviselő Ponta vezette kormány ezt lehetővé teszi, az adók szinten maradása akkor sem az USL érdeme. Az életben lévő törvények szerint ugyanis minden önkormányzatnak májusig el kell döntenie, hogy emeli-e a következő esztendőben az adókat. Az Ilyés Gyula vezette RMDSZ-es városvezetés pedig május úgy döntött: nem lesz adóemelés.

Mi van akkor, ha a kormány nem változtatja meg a törvényt és az önkormányzatoknak mégis emelniük kell az adót?

Coica a hétfői tanácsülésen felháborodva mutatta be a vandalizmus áldozatává vált padokról, világítótestekről készült fényképeket, majd bejelentette: amennyiben ez folytatódni fog, a város vezetői kénytelenek lesznek megemelni az adókat. Hogy fedezni tudják a helyreállítási munkálatokat...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: