2012-07-05 16:53:41• hírek • Kocsis Zoltán

USL-és erődemonstráció Szatmárudvariban, kompromisszum megoldással

A szatmárudvari polgármesteri hivatal épülete
A szatmárudvari polgármesteri hivatal épülete

Szatmár megyében utolsóként Szatmárudvariban is megalakult az új tanács csütörtök délután - noha a törvény szerint ennek június 30-ig meg kellett volna történnie. Több hétig tartó huzavona után sikerült egyezségre jutni az alpolgármester személyével kapcsolatban, a tisztséget Ioan Sarca tölti majd be.

Az a június 10-i önkormányzati választásokon eldőlt, hogy Pop Dumitru megőrizheti polgármesteri tisztségét, továbbá, hogy az USL nyolc, a PDL öt, az RMDSZ pedig négy tanácsossal rendelkezik majd a tanácsban. Pop szerette volna megőrizni eddigi alpolgármesterét (aki természetesen USL-és), míg a PDL-RMDSZ koalíció Sarca Ioant támogatta. A kormánypárt minden követ megmozgatott, hogy Pop érvényesítse akaratát (ennek köszönhető az alakuló gyűlés elhalasztása is), ám végül kompromisszumos megoldás született és Sarcát egyhangúlag szavazták meg.

Az alakuló gyűlés „természetesen" nem múlt el probléma nélkül: az USL megpróbálta elérni, hogy a pótlistán lévők kinevezését ne ismerjék el. Pedig mindhárom párt részéről volt egy-egy visszalépő...

Az alpolgármester kinevezését félsikerként ítélte meg Kovács József, az RMDSZ Szatmárudvari Szervezetének elnöke. „Jelen pillanatban mindkét félnek hét-hét képviselője van a tanácsban. Sarca jelenleg az egyensúlyi tényező. Mindkét oldalt hitegeti, de ez nem tarthat soká: az első ülésen színt kell vallania", magyarázta Kovács a Szatmár.ro-nak. Sarca elvileg kilépett az USL-frakcióból, azért volt ő a PDL-RMDSZ-frakció jelöltje.

A tanácsülésen részt az USL- teljes helyi vezérkara: Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Dorel Coica és Roca Radu, Szatmárnémeti alpolgármestere valamint Nicolae Rotileanu, a gazdasági minisztérium államtitkára is. „Úgy éreztük magunkat, mint aki vendégségben van saját otthonában. Még a fő helyeket is elfoglalták. Erődemonstráció volt ez a javából!", jegyezte meg Kovács felháborodott hangon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: