2016-03-06 10:27:17• hírek • MTI, hirado.hu

UNESCO: a világon kétszer annyi fiút iskoláztatnak, mint lányt

A világon csaknem 16 millió olyan 6 és 11 éves közötti lány él, akik a jelenlegi tendenciák alapján soha nem fognak iskolába járni. Számuk kétszerese az oktatásból kimaradó hasonló korú fiúkénak. A két nem közötti szakadék elsősorban az arab világban, Fekete-Afrikában és Dél-, valamint Nyugat-Ázsiában a legszembetűnőbb - derült ki az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) jelentéséből.

"Továbbra is a lányok az elsők, akiktől megtagadják a tanuláshoz való jogot, dacára az utóbbi húsz évben tett erőfeszítéseknek és az eddig elért eredményeknek" - olvasható a nemzetközi nőnap közeledtével kiadott dokumentumban.

A Szaharától délre fekvő afrikai országokban 9,5 millió olyan lány van, aki valószínűleg soha nem fog iskolapadba ülni, míg a fiúk esetében ötmillióról kell elmondani ugyanezt. A fiúk és lányok közötti különbség még jobban tetten érhető Ázsia déli és nyugati részén, ahol számos arab ország is található. Ebben a térségben egymillió fiúval szemben négymillió olyan lány van, aki soha nem fog szervezett keretek között tanulni.

Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója szerint nem lehet elérni a fenntartható fejlődés érdekében kitűzött célokat, 'ha nem sikerül legyőzni a lányok és a nők életét generációról generációra megbénító diszkriminációt és szegénységet". Az ENSZ szakosított intézményének vezetője hangsúlyozta: minden szinten dolgozni kell annak érdekében, hogy ' az egyenlőséget és az integrációt tegyük az egész politika tengelyeivé oly módon, hogy minden lány - éljen bármilyen körülmények között - menjen iskolába, tanuljon, és független állampolgár váljék belőle".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: