2012-05-03 17:03:36• hírek • Póti Orsolya

Tűzzel teremtett alkotásokból nyílt kiállítás

Május 3-án Kortárs magyar tűzzománcművészet címmel nyílt kiállítás a Szatmár Megyei Múzeum főépületének földszinti kiállítótermében. Kiállításainkon ritkán látott művészeti ág magyarországi képviselői mutatják be alkotásaikat az érdeklődőknek.

Különleges kiállításnak ad otthont május 3-17. között a Szatmár Megyei Múzeum. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Muravidéki  Baráti Kör Kulturális Egyesület együttműködésének köszönhetően a szatmáriak közelebbről is megismerkedhetnek a tűzzománc-művészettel, a zománcozási hagyományokkal.

A tárlatmegnyitóra csütörtök délután 17 órától került sor. A résztvevőkent elsőként a házigazda, Liviu Marta múzeumigazgató köszöntötte, majd Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke mondott rövid beszédet.  A táraltban szereplő alkotásokat elsőként Erdős Judit művészettörténész, majd Gergely Judit, a Magyar Zománcipari Egyesület elnöke méltatta.

A kiállítás keretében a magyarországi egyesület hét tagja - Bondor Zsuzsanna, Gergely Judit, Hernádi Paula, Papp Olívia, Rácz Gábor, Turányi Sándor és Végh Éva - olyan alkotásaikkal mutatkozik be a szatmári művészetkedvelő közönség előtt, melyek Magyarország nagyvárosai mellett a szlovéniai Lendván, a szlovákiai Párkányban és a horvátországi Zágrábban is nagy sikert arattak.

Gergely Judit Szatmárnémetiben született. Pályafutását ebben a városban, egy tűzhelygyárban kezdte, ahol a zománc frittek, azaz üvegek is saját fejlesztésű alapanyagok voltak. Ez nem csupán egy tűzhelygyár volt, hanem egy olyan alkotóműhely is, ahol a szakma szeretete beivódott az ottani csapatba. Judit Budafok-Tétényben folytatja munkásságát, a tűzzománc szakember sokféle zománc és alkalmazási technika fejlesztésével foglalkozik, közben tanítja a régi technikákat, gyakorlati tanácsokkal látja el a fiatal művészeket.

Alkotóként a zománcozási anyagötvözéseket tartja a legizgalmasabb kihívásnak, az üveges és nem üveges szerkezetek illesztését, összepárosítását. Munkáit leginkább hulladékok, ipari maradékok felhasználásával hozza létre, amely szintén nagy kreativitást igényel.

Az ünnepi megnyitó keretében az érdeklődők  Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület legújabb kiadványaival, sajtótermékeivel is megismerkedhettek. A kiállítás május 17-ig látogatható.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: