2019-06-20 10:37:22• hírek • MTI

Tűzvész teremtett egyedülálló élőhelyet Svájcban

Egyedülálló élőhelyet teremtett számos faj számára a 2003-as svájci tűzvész, amely mintegy 300 hektárnyi hegyi erdőt pusztított el a Wallis kantonban lévő Leukban. Amikor újra visszatért az élet a területre, főként a veszélyeztetett fajok telepedtek meg itt.

Halott és elszenesedett fák jelzik a pusztító erdőtüzek nyomát. Az egykor kipusztult erdei területek azonban veszélyeztetett fajokban gazdag helyszínné váltak – írták a Plos One című szaklapban a Sempachban lévő svájci madármegfigyelő intézet és a Berni Egyetem kutatói.
 

A tűz után néhány évvel például az igen ritka kerti rozsdafarkú populációjának nagysága egész Svájcban nem tapasztalható méretet öltött – közölte az intézet szerdán. „Tanulmányunkban kimutattuk, hogy veszélyeztetett madárfajok a korábban leégett erdős területeken lényegesen gyakrabban fordulnak elő, mint a le nem égett erdőkben” – mondta Livio Rey szakértő.

 

A madarak különösen sokat profitálnak a nyitottan maradt felszíni területekből, ahol a rovarok könnyebben elérhetők. De ritka növény- és rovarfajok is szívesen választják új otthonként a korábban leégett területeket.

 

Ami az emberek számára katasztrófa, az számos állat- és növényfaj számára optimális körülményeket jelentő életteret teremthet. Nemcsak az erdőtüzek ilyen katasztrófák, hanem a viharok és az áradások is. Az ilyen „dinamikus folyamatok” az érintett területeken „újrakeverik a lapokat”: visszaszorítják a domináns fajokat, és helyet teremtenek a gyengébbek számára, amelyek az ilyen lerombolt területek újbóli betelepítésére specializálódtak – írták a kutatók.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: