2019-04-27 09:24:13• hírek • Bede Emőke

Tűzvédelmi szempontból nem állnak jól a Szatmár megyei kórházak

2018. novemberében egy elektromos rövidzárlat okozott tüzet a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház alagsorában.
2018. novemberében egy elektromos rövidzárlat okozott tüzet a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház alagsorában.

A Szatmár Megyei Közrendért Felelős Területi Hatóság (ATOP) tagjai nemrégiben újra asztalhoz ültek, hogy ismertessék egymással a megyei közrend legégetőbb problémáit. Bár ez költői – vagy jelen esetben újságírói – túlzásnak tűnhet, ez alkalommal mégis lehet szó szerint érteni az olvasottakat. Megyénk kórházainak tűzvédelme ugyanis hagy némi kivetnivalót maga után.

Az ülésen elsőként a Szatmár Megyei Csendőr-felügyelőség vezetője, Ovidiu Popa vette magához a szót. Rövid beszámolójában azokat az első negyedévben zajlott eseményeket elevenítette fel, melyeken az általa irányított szerv aktívan részt vett rendfenntartóként. A különféle ünnepségeken, megemlékezéseken és egyéb jellegű programokon megközelítőleg 53 ezer ember vett részt, kiknek biztonságáról 359 csendőr, 128 rendőr és 66 katasztrófavédelmis gondoskodott. Az ezredes örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az első három hónapban csökkent a rendbontások száma, s ennek megfelelően kevesebb büntetést is kellett kiosztaniuk az egyenruhásoknak. A Popa által elmondottakat Sorin Daniel Stan rendőrparancsnok még azzal egészítette ki, hogy a nyári strandszezon kezdetével úgy a csendőrök, mint a rendőrök fokozott figyelmet fognak fordítani az üdülők biztonságára.



Ettől sokkal elkeserítőbb hírekről adott számot a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője, Nicolae Dima ezredes, ki a január és február során végzett kórházi ellenőrzéseket summázta. Mint elmondta, több szabálytalanságot is találtak, például néhány egészségügyi intézmény tűzvédelmi engedély nélkül működik, elmulasztották megtenni a tűz és a füst továbbterjedését megakadályozó óvintézkedéseket, a tűzriasztó berendezések nem működnek, az oltóberendezések időközi ellenőrzése elmaradt, illetve olyan esetre is bukkantak, ahol a páciensek és a személyzet kimenekítésének körülményei nincsenek biztosítva egy esetleges incidens esetén. Az ISU vezetője elmondta, ezekért a hiányosságokért és mulasztásokért a felelősség mindenképp a kórházi épületek tulajdonosait és a menedzsereket terheli, s mindannyiukat felszólították, a lehető legrövidebb időn belül orvosolják a Szatmár megyei páciensek érdekében.
 

Zárásként azért egy igazán örömteli hírről számoltak be a jelenlevők: az ISU-hoz jelentkező önkéntesek száma évről évre nő. Jelenleg ugyanis nem kevesebb mint hatvan bátor jelentkező tanulja az életmentéshez szükséges ismereteket, hogy aztán azokat majd élesben is kamatoztathassa egy-egy sürgős eset során.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: