2011-07-26 15:02:29• hírek • Balog Anita

Több kompetenciáért több pénz a tűzoltóknak

Terepszemlét tart Marcel Lucaciu, problémákat és megoldást keres.

Június 20-án véglegesítették állásában a Romániai Katasztrófavédelmi Felügyelőség új vezetőjét, Marcel Lucaciut, aki kedden Szatmárnémetiben tartózkodott. A sajtó képviselőivel tartott találkozón elmondta: minden megyét meglátogat, hogy felmérje a lehetőségeket, lássa, hogy kik azok, akik a parancsokat teljesíteni fogják és kik azok, akik nap mint nap életük kockáztatásával küzdenek mások életéért. Emellett felméri a felszereltséget is, hogy tisztázódjon számára, melyik melyének milyen felszerelésre lenne szüksége. Pénz ugyan nincs minden hiányzó eszköz vásárlására, de pályázatok útján komoly beszerzéseket lehet végezni.

Lucaci elmondta: az év végéig megkezdődik minden megyében egy modern informatikai rendszer kivitelezése, amely segítségével könnyen megy majd a kommunikáció és könnyen ki lehet majd értékelni a munkát. A szerverek, számítógépek mellett egy speciális, csak erre a célra készült program is a katasztrófaelhárítók rendelkezésére áll majd, aminek a kezelését az egységeknél mindenkinek ismernie kell. Ez a projekt egyébként 12 millió dollárba kerül, a pénzt pedig a Világbanktól pályázták és nyerték meg.

A vezető szerint az országban sürgősen változtatni kell a katasztrófavédelmi képzésen, hiszen a 2 éves iskolavégzés túl hosszú. - Nekem nem az a fontos, hogy posztliceális diplomával rendelkezők dolgozzanak nálunk, hanem hogy jó és megbízható személyek. A munkánk legtöbbjét nem az iskolapadban lehet elsajátítani, nekünk ma már nem csak a tűzoltáshoz kell érteni. Szükség van olyan emberekre, akik tudnak búvárkodni, magashegyi mentést végezni, sérülteket ellátni, autóroncsból kimenteni sérülteket, földrengés és árvíz esetén is hatékonyan tudnak fellépni - mondta Lucaci.

Szerinte a tűzoltó - azaz katasztrófaelhárító - annak függvényében kellene kapja a fizetését, hogy milyen területen szerzett tapasztalatokat, amiket vizsgával bizonyít. Minél széleskörűbb a képzettség, annál nagyobb fizetés járna. A vezető tervei között szerepel továbbá, hogy kötelezővé tegye mindenki számára, hogy paramedikusi (a SMURD rohammentőkön szolgálatot teljesítő betegellátó) képzésen részt vegyenek.


Elképzeléseit osztotta meg a sajtósokkal Marcel Lucaciu (középen)
Elképzeléseit osztotta meg a sajtósokkal Marcel Lucaciu (középen)


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: