2010-11-10 08:19:12• hírek • MTI

Tűzszünetet kér Basescu

"Politikai tűzszüneti megállapodást" ajánlott kedden Traian Basescu román államfő az ellenzéki pártoknak, amelyek már hetek óta blokkolják a parlament munkáját, és emiatt veszélybe kerül a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodás.

A román államfő a parlamentben elmondott beszédében emlékeztette a pártokat, hogy a parlamentnek az év végéig három törvényt kell elfogadnia; az IMF ugyanis ehhez kötötte a soron következő hitelrészlet kibocsátását a jövő év elején, s ettől is függ az újabb nemzetközi hitelegyezmény megkötése.

Basescu azt ajánlotta, hogy a megállapodás meghatározott időre, 30-45 napra szóljon, hiszen ez idő alatt a parlament elfogadhatja a jövő évi költségvetésről, a közalkalmazottak egységes bérezéséről és a nyugdíjrendszer megreformálásáról szóló jogszabály-tervezeteket. Basescu szerint Románia nemzeti érdekei megkövetelik, hogy elfogadják ezt a három tervezetet, és maradjon érvényben az IMF-el kötött megállapodás. "Önökön múlik, hogy Románia a helyes úton halad-e tovább, vagy letér arról" - mondta Basescu. 

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt követően határozott úgy, hogy megbénítja a román parlament képviselőházának a munkáját, hogy az alsóház szeptemberben megszavazta a nyugdíjtörvényt, amelyet később az államfő visszaküldött a parlamentnek, így azt még mindig nem fogadták el.

Az ellenzéki pártok azt kifogásolták, hogy a kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) színeit képviselő Roberta Anastase házelnök "meghamisította" a szavazás eredményét, és a kézfelemeléssel megtartott voksoláson majdnem kétszer több igent számolt össze, mint ahány képviselő volt a teremben  - az ellenzék ugyanis kivonult az ülésről. A PSD és a PNL ezért szeptember közepe óta a házelnök lemondását követeli, és hetek óta nem hajlandók részt venni azokon a képviselőházi üléseken, amelyeket Anastase vezet.

A romániai belpolitikai helyzetet csak bonyolítja, hogy a kormány és az ellenzék vitája mellett a koalícióban sem felhőtlen a viszony a pártok között. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az év végéig adott haladékot a PD-L-nek, hogy találjon megoldást az oktatási törvénycsomag-tervezet elfogadására. A kormány gyorsított eljárással akarta elfogadtatni a parlamenttel a nemzeti kisebbségek számára számos kedvező előírást tartalmazó jogszabály-tervezetet, de az alkotmánybíróság, egyéb körülményeket is figyelembe véve, alaptörvénybe ütközőnek találta a procedúrát.

Az RMDSZ egyetért az államfő által javasolt "tűzszünet" szükségességével, s hangoztatja: ha az év végéig nem születik meg az új oktatási törvény, nem folytathatják a kormányzást a PD-L-el, amely az RMDSZ nélkül csak kisebbségi kormányt állíthat fel.


Basescu a parlamentben próbált békét kötni az ellenzékkel
Basescu a parlamentben próbált békét kötni az ellenzékkel


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: